Gå direkt till huvudinnehåll Gå direkt till sök

Nytt om Handels

01 oktober 2024

Handels kongress 2025

Den 11-15 november 2025 genomförs Handels 27:e ordinarie kongress. Nu har du som medlem chansen att vara med och påverka.

Ikon för Handels kongress 2025 på orange bakgrund

Ta chansen att påverka ditt fackförbund!

Den 11-15 november 2025 genomförs Handelsanställdas förbunds 27:e ordinarie kongress. Kongressen är förbundets högsta beslutande organ och beslutar bland annat om prioriteringar och verksamhet samt vilka som ska leda förbundet under kommande kongressperiod.

Nu har du som medlem chansen att vara med och påverka besluten genom att skicka in en motion, ett förslag kring något du skulle vilja att Handels jobbar med och prioriterar, samt genom att nominera någon kompis eller kollega till ombud på kongressen senast den 31 december 2024.

Kongressens tema är “Vi är Handels – Tillsammans tar vi kampen!”, och fokuserar på hur vi gemensamt stärker facket, skapar trygghet och arbetsglädje samt kämpar för en rättvis framtid.

Skicka in en motion/textändringsförslag

Handels förbundsstyrelse har tagit fram förslag till ett principprogram för jämlikhet, som fastställer de principer som Handels grundar sin verksamhet på, samt tre handlingsprogram med förslag kring vilka frågor Handels ska arbeta med och prioritera under den kommande kongressperioden. Handlingsprogrammens fokus går ihop med kongressens tema, hur vi tillsammans tar kampen för facklig styrka, för trygghet och arbetsglädje samt för en rättvis framtid.

I bakgrundsdokumentet till handlingsprogrammen, som ni också finner nedan, kan du som medlem eller förtroendevald få en bredare och djupare bakgrund till de förslag som finns i förbundsstyrelsens handlingsprogram till kongressen. Detta dokument går dock inte att skicka in motioner/textändringsförslag på.

Ladda ner och läs princip- och handlingsprogram

Här kan du ladda ner och läsa de föreslagna princip- och handlingsprogrammen inför kongressen.

Principprogram för jämlikhet

134 kB 2024-10-04

Bakgrundsdokument till handlingsprogramen

139 kB 2024-09-30

Handlingsprogram – Vi tar kampen för facklig styrka

154 kB 2024-09-30

Handlingsprogram – Vi tar kampen för trygghet och arbetsglädje

154 kB 2024-09-30

Handlingsprogram – Vi tar kampen för en rättvis framtid

151 kB 2024-09-30

Så skriver och skickar du in din motion/textändringsförslag

Nu har du chansen att påverka vad Handels ska arbeta med och prioritera under den kommande kongressperioden. Det gör du genom att skicka in en motion på textändringar i de föreslagna programmen eller på stadgarna eller kring Handels avgifter.

Du kan motionera kring både tillägg och ändringar på texten i handlingarna ovan som anger vilka frågor vi som fackförbund ska arbeta med under kongressperioden. I slutet av varje handlingsprogram hittar du också förslag på saker som Handels ska prioritera under den kommande kongressperioden. Om du har förslag på andra prioriteringar kan du i din motion ange om du har någon punkt du skulle vilja ändra, stryka eller lägga till.

Kom ihåg att alltid skriva så tydligt som möjligt varför du föreslår det du gör i rutan för brödtext samt exakt vad det är du vill lägga till, ändra eller ta bort i attsatsrutan. Har du flera förslag på ändringar i programmen så skriver du en motion per förslag.

Skriv och skicka in din motion/textändringsförslag via vårt motionshanteringsverktyg som du når via länken här, inloggning till verktyget kräver BankId: Motionshanteringsverktyget

Ladda ner Handels stagdar

Här hittar du de stadgar som antogs på senaste kongressen för nedladdning. Motioner gällande stadgar ska vara kring ändringar på befintliga stadgar. Skriv så tydligt som möjligt under vilken paragraf och moment ditt förslag gäller.

Handels stadgar

654 kB 2023-09-13

Nominera en kompis eller kollega till kongressombud

Handels är en medlemsstyrd organisation. Vi tillämpar representativ demokrati där det är de 295 röstberättigade ombuden på vår kongress som beslutar om verksamhet och prioriteringar samt väljer förbundsstyrelse och förbundsledning för den kommande kongressperioden.

Av de 295 röstberättigade ombuden väljs 250 stycken direkt på avdelningarnas årsmöten under våren 2025, dessa är fördelade utifrån avdelningens storlek. Övriga 45 röstberättigade ombud består av den nuvarande förbundsstyrelsen samt förbundsrådets ledamöter.

Så här gör du!

Se till att du tillfrågat personen och att hen tackat ja till nomineringen. Förutom deltagande på kongressen den 11-15 november 2025Waterfront Congress Center i Stockholm kommer det att krävas att personen deltar i avdelningens förarbete inför kongressen om hen blir vald. Personen ersätts självklart för förlorad arbetsförtjänst samt med traktamente för dagarna i Stockholm.

Du skickar in din nominering, senast den 31 december, genom att logga in med BankId via länken nedan. Du kan bara nominera personer som är medlemmar i Handels och tillhör samma avdelning som dig själv.

Nominera kongressombud

Organisationsutredningen

På kongressen 2021 bestämdes det att Handels organisation skulle ses över för att säkerställa att vi använder våra resurser på bästa sätt.

Utredningen har pågått under den senare delen av den här kongressperioden och slutrapporten finns nu tillgänglig för läsning inför kongressen 2025. Förbundsstyrelsen har behandlat utredningen och dess slutsatser samt tagit beslut om hur de föreslår att de tas vidare. En stor del av slutsatserna är redan omhändertagna och arbetet med dem har påbörjats. En del av slutsatserna har skickats till stadgekommittén. Andra slutsatser har förbundsstyrelsen beslutat att lägga fram för beslut på kongressen. I dokumentet nedan hittar du utredningens slutsatser samt hur förbundsstyrelsen föreslår att de hanteras.

De slutsatser som hänskjutits till stadgekommittén kommer att återkomma som skarpa förslag i form av ett stadgeförslag, för behandling på kongressen med de handlingar som skickas ut i september 2025. 

Vill du redan nu motionera kring organisationsutredningens slutsatser gör du det som textändringsförslag på sista underrubriken i handlingsprogrammet för facklig styrka eller genom en motion kring ändring av stadgarna.

Ladda ner och läs organisationsutredningen samt slutsatserna

Organisationsutredningens slutrapport 2025

797 kB 2024-09-30

Organisationsutredningens slutsater och förbundsstyrelsens förslag till behandling

248 kB 2024-10-01