Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > I världen > Intervju om Genève-skolan

”Det är en upplevelse du minns hela livet”

Pierre Ericsson, förtroendevald på Biltemas centrallager i Halmstad, fick chansen att under tre veckor besöka ILO:s högkvarter i Genève och lära sig mer om fackligt arbete på global nivå. "Genom att använda oss av ILO-systemet kan vi se till att miljontals arbetare världen över får det bättre," säger han.

Pierre Ericsson hade hört talas om Genèveskolan genom en tidigare deltagare.

– Jag kollade upp det och blev helt lyrisk. Jag har alltid varit intresserad av internationella frågor och här skulle jag få se förhandlingar och det politiska spelet på nära håll, säger han.

Deltagarna kom från olika länder. De hade aldrig tidigare träffat varandra. Nu skulle de bo ihop och jobba tätt tillsammans under tre veckor.

– Det var en utmaning, men också väldigt roligt. Vi gick igenom en väldigt intensiv relation under kort tid. Jag fick vänner för livet, säger Pierre.

Gruppen fick följa förhandlingarna i ILO, bland annat om en konvention om hot och våld i arbetslivet som skapade hårda motsättningar. En del stater ville inte inkludera HBTQ-personer i skrivelsen om utsatta grupper och fick stöd av arbetsgivarsidan som ville motarbeta och vattna ur konventionen. Den fackliga sidan fick kämpa för att behålla de skarpare formuleringarna som skulle ge utsatta grupper ökat skydd på jobbet. Genom en förhandlingsteknisk lösning vann facken till slut framgång.

Efter tiden i Genèveskolan tar Pierre Ericsson med sig ett ännu starkare internationellt engagemang.

– Förut har jag ofta fått frågor från medlemmar om varför Handels ska ägna sig åt internationellt arbete. I dag känner jag att jag har ännu bättre svar på det. Vi lever i en global värld. Hot mot arbetstagare på ett ställe är ett hot mot oss alla. Vi behöver hålla ihop och ILO-systemet är ett instrument för att göra det, säger han.

Sedan han kom hem till Sverige har han berättat om sina erfarenheter på medlemsmöten, i avdelningsstyrelsen och Handels förbundsstyrelse. Han har också blivit inbjuden till andra Handels-avdelningar för att föreläsa om globala frågor.

Vad vill du säga till medlemmar som funderar på att söka till Genèveskolan?

– Bara gör det! Det är en upplevelse du minns hela livet och du får ett internationellt kontaktnät som du aldrig skulle ha fått annars. Det blir en aha-upplevelse, även om du tycker att du har bra kunskaper sedan tidigare.

Vill du söka till Genèveskolan? Läs mer här.

Uppdaterad: 6 september 2019