Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Linda Palmetzhofer: ”Våra medlemmar vill vara med och påverka”

Linda Palmetzhofer: ”Våra medlemmar vill vara med och påverka”

Tisdagen den 24 november deltog Handels ordförande Linda Palmetzhofer i ett seminarium anordnat av tankesmedjan Arena Idé, ”Vi är inga robotar, Amazon”. Temat för seminariet var Amazons etablering i Sverige och hur facken kan arbeta för att människor ska få komma till sin rätt på jobbet.

I höstas släppte David Eklind Kloo rapporten "Hur har du det på jobbet" som en del av ett gemensamt projekt mellan Handels och tankesmedjan Arena Idé. I rapporten har 2 000 yrkesarbetande har intervjuats om sitt arbete och hur de ser på samhället och sin plats i det. Resultatet visar att de som upplever brister i arbetes innehåll – såsom att de inte kan vara med att påverka på arbetsplatsen, att arbetet inte känns meningsfullt eller att arbetsuppgifterna är för repetitiva -också har en mörkare syn på samhället och dess utveckling.

Samtidigt som rapporten släpptes har också Amazon etablerat sig i Sverige och frågan om arbetets framtids sätts på sin spets. De arbetsvillkor som Amazon gjort sig kända för går stick i stäv med målet om ett bättre, roligare och mer meningsfullt arbetsliv.

Seminariet inleddes med att Amanda Gearing från det brittiska facket GMD berättade om deras arbete med Amazon och om arbetsvillkoren på det lokala lagret:

”Vi har haft 115 ambulansbesök på platsen på ett år."

Amanda berättar om hur arbetsmiljön är så dålig att ambulansen ofta får rycka in. Samtidigt tillåts inte facket beträda platsen och facklig aktivitet motverkas av cheferna. Hennes berättelse är en av många som vittnar om den här typen av villkor på Amazons lager.

I panelsamtalet deltog ordförande Linda Palmetzhofer, David Eklind Kloo och Unionens 1:e vice ordförande Peter Hellberg. Under samtalet diskuterade panelen både Amazons etablering och hur vi kan arbeta fackligt med att göra arbetslivet bättre.

Linda Palmetzhofer lyfte hur organisationerna idag är mer slimmade och hur mer inflytande på arbetsplatsen behövs. Hon berättade om sina erfarenheter från sin tid på Domus i Gustavsberg: 

- Jag brukar tänka på hur det var då. Dels var vi många som jobbade tillsammans, nu är det precisionsbemanning … vi fick vara med och bidra i en väldigt hög utsträckning. Våra idéer som kom från oss från golvet togs till vara. 

För den som är intresserade går hela seminariet att se i efterhand. Panelsamtalet med Linda kommer 40 minuter in i videon som finns att se här. 

Läs rapporten "Hur har du det på jobbet". 

Intresserad av mer om Amazon? Då kan du lyssna på ett annat seminarium på facebook på fredag den 27 november, med representanter från svenska fackförbund. Handels ordförande Linda Palmetzhofer deltar även i det. Här kommer du till seminariet.

Uppdaterad: 25 november 2020