Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Aktiv i facket > Möte med medlemmar > Coop-klubb fick fram tusentals kronor åt medlemmarna

Coop-klubb fick fram tusentals kronor åt medlemmarna

Mattias Rustan, Viola Joutsen och Malin Selin från fackklubben på Stora Coop Birsta.

Flera tusen kronor i utbetalning av missad lön till medlemmarna. Det blev resultatet när klubben på Stora Coop Birsta i Sundsvall bestämde sig för att satsa på lönekartläggning.

- Det är många som inte bryr sig, eftersom de tänker att det är så små summor det handlar om per timme. Men det blir ju flera tusen när man slår ut det över tid, berättar Mattias Rustan, klubbens ordförande.

Arbetet med lönekartläggningen har varit framgångsrikt för klubben och verkligen gjort det tydligt varför det är bra att ha en fackklubb. Vissa medlemmar som jobbat länge och haft småfel i lönen har fått riktigt mycket pengar i retroaktiv lön.

Linda på besök i lunchrummet

Häromveckan fick klubben digitalt ”besök” av Handels ordförande Linda Palmetzhofer. Hon har själv en bakgrund som butiksanställd i Domus, som det hette innan Coop fanns. Linda Palmetzhofer satt framför datorn hemma hos sig, i lunchrummet på Stora Coop Birsta fanns Mattias Rustan, ordförande och Viola Joutsen och Malin Selin, ledamöter i styrelsen.

Coronapandemin var ett av samtalsämnena. Den har ju påverkat hela arbetsplatsen och klubben känner sig nöjda med hur de hanterat pandemin.

- Vi har en bra dialog med arbetsgivaren och har lyckats bra med att få till rätt kundflöden. Har bra koll på hur många som får vara i butiken och vet exakt hur många som är här samtidigt.

Bra lärdomar i pandemin

Pandemin har förstås varit påfrestande för alla, men den har även fört något gott med sig på Coop-butiken i Sundsvall: diskussionen om arbetsrotation.

-  Det här året har bjudit på väldigt mycket kunskap när det gäller att arbeta. Hur man kan arbeta med framför allt arbetsrotation har blivit en stor fråga som vi inte pratade så mycket om tidigare.

- Men det har varit extra viktigt nu att kunna arbeta både i kassa och på golvet för att täcka upp när någon är sjuk. Det tror jag vi kommer att fortsätta med efter pandemin också, säger Mattias Rustan.

Linda Palmetzhofer minns hur det var på 1990-talet, när hon var fackligt aktiv på Domus i Gustavsberg.

- Det blev väldigt mycket roligare när vi införde arbetsrotation, men det var en uppförsbacke att införa. Det var samma diskussioner på 1990-talet som det är nu.

Vill du också ha besök av Linda eller någon annan i Handels ledning? Läs mer här!

Uppdaterad: 27 maj 2021