Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Aktiv i facket > Möte med medlemmar > “Vi håller tummarna för att allt kommer igång snart”

“Vi håller tummarna för att allt kommer igång snart”

Inga resor, inga flyg. Taxfreehandeln har drabbats väldigt hårt i coronapandemin. Nu håller de anställda på lagret Gategroup i Tibro alla tummar för att det kommer igång igen i höst.

- Nu jobbar vi bara åtta timmar i veckan. Men om inte systemet med korttidspermittering funnits så hade vi nog inte haft något jobb alls, berättar Laila Björk och Ulrika Edman, som sitter i fackets klubbstyrelse på arbetsplatsen. 

Klubben på Gategroup i Tibro är en av dem som Handels ordförande Linda Palmetzhofer besökt under vårens arbetsplatsbesök 

Det är ovärderligt att få höra direkt från er medlemmar hur det ser ut på arbetsplatserna. Vad är det för frågor som kommer vara viktiga? Hur ser arbetsmiljön ut? Vad tycker ni att det är viktigt att Handels gör? sa Linda Palmetzhofer under mötet, som förstås ägde rum digitalt. 

Laila Björk och Ulrika Edman berättade hur de haft det under coronapandeminatt smittskyddshanteringen har varit bra, att munskydd och handskar är självklart för de anställda.  

- Sen är vi är ju inte så många kvar nu, så trängsel är ju inte direkt ett problem. 

Två omgångar uppsägningar

Företaget har haft två omgångar uppsägningar och nu väntar de anställda med oro på hur det ska gå, om och när samhället kommer igång igen.  

- Det är jättebra med korttidspermitteringarna, men det är klart att det inte är hållbart i längden att bara jobba åtta timmar i veckan. 

- Vi har en bra kontakt med arbetsgivaren. Det är ju genom det fackliga engagemanget man verkligen kan få till god stämning på arbetsplatsen och se till att lösa problem som uppstår tillsammans. Det tycker vi funkar bra. 

Fackligt arbete är även ett bra sätt att lära sig vad demokrati betyder i praktiken, konstaterar Laila och Ulrika. Det kanske blivit extra tydligt under pandemin, när det varit många frågor att diskutera. 

- Demokrati känns ju självklart, men det är det inte för alla. Man måste ju lära sig vad det innebär i praktiken. Hur beslutsfattande går till och att man behöver göra det tillsammans. 

Handels ordförande håller med. 

- Det viktigaste med facket är att det finns fungerande klubbar på arbetsplatserna. Det är det som är Handels. Därför betyder ert arbete allt för Handels medlemmar. Jag är djupt tacksam för det arbete ni gör i klubben, sa Linda Palmetzhofer. 

Till sist en hälsning från Laila och Ulrika till dem som kanske planerar en resa framöver.

Om ni får en fint plockad taxifree-påse så är det förmodligen från oss! 

Vill du också ha besök av Linda eller någon annan i Handels ledning? Läs mer här!

Publicerad: 20 maj 2021