Sannas synpunkt september 2015

Susanna Gideonssons krönika i Handelsnytt.

Hoppas ni haft en skön sommar och att ni fått vara lediga även om vädret kanske inte har varit det bästa för alla er som semestrat hemma i Sverige.

Nu när hösten närmar sig har det blivit dags för oss på Handels att dra igång förberedelserna inför den stundande avtalsrörelsen. Inom vårt avtalsområde ryms totalt nästan 50 olika avtal, varav de flesta kommer att förnyas under nästa år. Det handlar förstås om de stora avtalen med Svensk Handel inom detalj- och partihandeln men även mindre avtal inom områden som till exempel skönhetsvård och glass.

Inför en avtalsrörelse är det viktigt för oss att ta reda på vad ni medlemmar tycker om det nuvarande kollektivavtalet och vilka frågor ni vill att vi ska driva. Därför kommer alla Handels avdelningar att arrangera avtalskonferenser nu under september. Från Luleå i norr till Malmö i söder.

Som jag skrev om i min krönika före sommaren så ser det ut att bli en mycket tuff avtalsrörelse den här gången. Därför är det extra viktigt att vi inom Handels står enade bakom kraven så vi kan sätta press på arbetsgivarna. Att vårt medlemsantal växt ordentligt sedan förra avtalsrörelsen är förstås en styrka. Med över 157 000 medlemmar blir det svårt att ignorera våra krav.

Men det är inte bara vi inom Handels som ska komma överens. För att kunna driva våra frågor ännu hårdare ska vi också under hösten samordna våra krav tillsammans med de andra LO-förbunden. Lyckas vi alla enas om ett antal gemensamma krav blir det svårt för arbetsgivarna att ignorera oss. När 1,5 miljoner LO-medlemmar gör sin röst hörd då måste man lyssna.

Till sist några rader om ett ämne som är svårt att undvika att ta upp i dessa dagar. Jag menar förstås det fruktansvärda knivmordet på IKEA i Västerås i mitten av augusti. Vi på Handels arbetar hårt för att något sådant här inte ska kunna ske. Men tyvärr kan man inte gardera sig mot allt. Mina tankar går till de två dödade personernas anhöriga men också till de anställda på varuhuset. Att vara med om att ett mord begås på ens egen arbetsplats måste vara en fruktansvärd upplevelse. Vi på Handels kommer förstås att tillsammans med ledningen på IKEA att göra allt i vår makt för att de anställda ska kunna bearbeta det som hänt. Det är det minsta vi kan göra för våra medlemmar.  

Uppdaterad: 8 september 2015