Sannas synpunkt februari 2016

Susanna Gideonssons krönika i Handelsnytt.

Kära medlemmar! Jag hoppas ni haft en bra början på det nya året oavsett om ni jobbat eller varit lediga. Nu när vi lämnat 2015 bakom oss går vi in i en minst sagt hektisk period för förbundet med både avtalsrörelse och kongress, bara inom loppet av några månader.

När ni läser det här har vi precis växlat avtalskrav med arbetsgivarna när det gäller våra två största kollektivavtal inom detaljhandeln och partihandeln. Båda avtalen löper ut sista mars vilket betyder att de närmaste månaderna kommer att präglas av intensiva förhandlingar mellan oss och vår motpart Svensk Handel. För att vi ska lyckas leverera så bra avtal som möjligt krävs det att vi är många. Det är därför glädjande att Handels för fjärde året i rad kan visa på en kraftig ökning av antalet medlemmar. Under 2015 ökade vi med över 3 000 yrkesaktiva medlemmar, något som förstås gör oss ännu starkare i avtalsförhandlingarna med arbetsgivarna.

Men året kommer som sagt inte bara handla om avtalsrörelsen. I april håller vi kongress där Handels verksamhet under de fem närmaste åren ska stakas ut. Nu i januari blev det klart vilka ombud som kommer att representera medlemmarna på våra 19 avdelningar runt om i landet. Jag vill därför ta tillfället i akt att gratulera de 250 personer som valts till kongressombud och som tillsammans kommer att ta ut färdriktningen kring vilka frågor och visioner vi på Handels ska driva fram till 2021.

Till sist några ord om ett ämne som är svårt att undvika i dessa dagar. Samtidigt som vi går in i en tuff avtalsrörelse har förtroendet för den fackliga rörelsen fått sig en törn i och med Aftonbladets granskning av Kommunal. Utmaningen och uppgiften blir nu att återupprätta det förtroendet genom att visa att den fackliga rörelsen kan leverera i avtalsrörelsen och att arbetstagarna är starka tillsammans. De enda som vinner på en splittrad fackföreningsrörelse är arbetsgivarna.

Uppdaterad: 29 januari 2016