Du kan påverka ditt schema

Du som jobbar i butik och på lager kan själv påverka ditt schema och din arbetstid. Det framgår av regler och överenskommelser i kollektivavtalen. Det är bra att ha koll på dem!

För butiksanställda gäller:

-  Att det finns ett visst antal lediga dagar per år då du kan önska att inte vara schemalagd. Det finns även särskilda regler som gäller helger, exempelvis jul- och nyår. Du kan även önska hur du vill jobba nästa år på sena kvällar, lördagar, söndagar och helgdagar.

 -  Huvudregeln är att man ska tala om sina önskemål i god tid. För dem som jobbar i privata butiker är det oftast den 30 september som är sista datum att lämna sina skriftliga önskemål för nästa år. 

Reglerna vad gäller lediga dagar och schemaläggning ser lite olika ut beroende på om du jobbar i en privat butik (detaljhandelsavtalet) eller i en Coop-butik. Läs mer och skriv ut blanketten som ska lämnas till arbetsgivaren nedan:

Så påverkar du ditt schema i privat butik
Länk till vår folder om detta

Så påverkar du ditt schema i Coop-butik
Länk till vår folder om detta

För anställda på privat lager och e-handel gäller:

-  Att du ska vara ledig minst 26 sammanhängande lördagar och söndagar under ett kalenderår. Du får även önska fem dagar per år då du inte behöver vara schemalagd. Oftast är det den 30 september som är sista datum att lämna sina skriftliga önskemål för nästa år.

Läs mer och skriv ut blanketten som ska lämnas till arbetsgivaren nedan:

Så påverkar du ditt schema på privat lager och e-handel
Länk till vår folder om detta

För anställda på Coop-lager

För dig som jobbar på ett Coop-lager gäller att schema och arbetstider fastställs och ändras av arbetsgivare och fackklubb tillsammans. I största möjliga utsträckning ska hänsyn tas till de anställdas önskemål. 

Uppdaterad: 13 november 2018