Bli medlem

Jobba extra

När du bara jobbar ibland kanske du känner att du inte riktigt ”hör till” arbetsplatsen. Men det gör du! Kollektivavtalet gäller dig också. Här är några saker som är bra att känna till.

Har du frågor om något på din arbetsplats, ring våra rådgivare på Handels Direkt på vardagar, tel 0771–666 444. Vi svarar på allt från frågor om lön och schema, till hur du ska agera om du blivit trakasserad på jobbet. Oavsett vilka problem eller frågor du har som rör ditt sommar- eller extrajobb, så hittar du svar på dina frågor på sidan Koll på jobbet hos LO.

Har du anställningsbevis? Finns det kollektivavtal?

Det är viktigt att ha ett skriftligt anställningsbevis som visar att det finns en överenskommelse mellan dig och arbetsgivaren. Där ska det stå när du blev anställd, hur mycket du förväntas arbeta och vilken lön du har.

Bli medlem!

Om du tjänar upp till 9.999:- i månaden så kostar medlemsavgiften bara 130:-, hemförsäkring ingår i beloppet!

Jag vill bli medlem!

Din anställning kan vara säsongsanställning, vikariat eller allmän visstidsanställning.

Kolla om det finns kollektivavtal. Om det inte finns – fråga din chef om du är försäkrad under arbetstid!

Provjobba inte gratis

Du har rätt att få lön från första timmen. Gå inte med på att provjobba gratis. Det är bara oseriösa arbetsgivare som ber om något sådant. Här får du koll på vilka lägstalönerna inom Handels är.

Jobba inte svart - betala skatt

Om din arbetsgivare föreslår att du ska jobba svart: gör det inte. Om du tjänar över ett visst belopp på ett år måste du betala skatt enligt lag. Semesterersättning är också skattepliktig.

Att jobba svart innebär också att du inte har några rättigheter: ingen rätt till semester- eller sjukersättning, du har ingen garanti till den lön ni kommit överens om, du är oförsäkrad på jobbet och får inget arbetsgivarintyg när du slutar – alltså kan du inte ha med jobbet i ditt CV framöver.

Under 18?

Om du är under 18 år är det speciella regler som gäller för dig. Läs mer om det hos Arbetsmiljöverket.

Jobbar du med bärförsäljning?

Om du jobbar med försäljning – på gårdsbutik, i eller utanför livsmedelsbutik, på torg eller vid vägen är det Handels som kan hjälpa dig när du behöver det. Däremot gäller det inte odling eller plockning av bär.

Mer information för dig:

Arbetsförmedlingen - hitta jobb på Platsbanken.

Arbetstidslagen - information från Arbetsmiljöverket.

Skatteverket - information till studerande med sommar- och extrajobb.

Uppdaterad: 2 november 2021