Bli medlem
Handelsanställdas förbund > På jobbet > Avtalsrörelsen 2020 > Nyheter > Snart dags att återuppta förhandlingar för butik och lager

Snart dags att återuppta förhandlingar för butik och lager

Snart är det dags att ta upp förhandlingarna om nya löner och villkor för butiks- och lageranställda igen. Kraven gentemot arbetsgivarna är desamma: högre lön, bättre ob och bättre villkor på jobbet.

- Corona-pandemin har visat hur otroligt viktiga våra medlemmar är för att hela samhället ska fungera, konstaterar Handels tf ordförande Linda Palmetzhofer inför de stundande förhandlingarna.

I normala fall brukar kollektivavtal med nya löner och villkor börja gälla från och med den 1 april för de flesta av Handels medlemmar. Men när parterna, Handels och arbetsgivarföreningen Svensk Handel, förhandlade i våras, slog corona-pandemin till med full kraft. Hela samhället lamslogs till en början och parterna beslöt att pausa förhandlingarna. Man kom överens om att förlänga det gamla avtalet till och med den 31 oktober och att börja förhandla igen i början av oktober.

Samhället har påverkats väldigt mycket sedan pandemin slog till i mars. Handeln och dess anställda har påverkats på olika sätt: många anställda har fått extremt mycket att göra och försäljningen i vissa branscher har gått väldigt bra. För andra delar har det varit tvärtom, sjunkande försäljning och många korttidspermitterade. Skillnaden mellan Sverige och Europa är dock stor, sannolikt på grund av de åtgärder som regeringen har vidtagit, med stöd åt företag och anställda. 

Nu närmar det sig förhandlingsstart. Skillnaden för Handels del är att förbundet blivit starkare, i och med att antalet medlemmar har strömmat till under pandemin. Det är drygt 160.000 medlemmar som står bakom kraven gentemot arbetsgivarna när förhandlingarna drar igång i början av oktober. Målet är att det ska finnas nya kollektivavtal för de anställda i privata butiker och lager från och med den 1 november.

Under hösten sker även förhandlingar om villkor för trygghet och omställning mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK, i vilka bland annat olika frågor om Lagen om anställningsskydd, LAS, diskuteras. Samtliga LO-förbund deltar i de förhandlingarna. 

Publicerad: 20 augusti 2020