Bli medlem
Handelsanställdas förbund > På jobbet > Avtalsrörelsen 2020 > Nyheter > Nu börjar vi förhandla för frisörer

Nu börjar förhandlingar om frisöravtal

Tisdagen den 17 november började förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna om nya löner och villkor för frisörer. Handels vill ha högre löner och bättre arbetsmiljö, medan arbetsgivarna vill frysa lönerna och sänka ob-ersättningen. ”Förskräckligt”, tycker frisören Sandra Eriksson Krause, som sitter i Handels avtalsdelegation, om arbetsgivarsidans krav.

- De vill inte lägga en enda krona på lönehöjning eller semester för oss frisörer. Men vi förtjänar verkligen en lönehöjning med tanke på hur utsatta vi är i pandemin – vi kan inte jobba hemifrån, vi måste gå till jobbet, säger hon.

Sandra Eriksson Krause jobbar till vardags på salongen Lyko i köpcentret Allum i Partille. Hon är engagerad i frisörklubben i Göteborg och sitter även i avdelningens styrelse.

Under förhandlingarna om nya kollektivavtal ska hon och ytterligare två förtroendevalda vara rådgivare till Handels förhandlare och ge sin syn på de förslag till nya avtal som kommer fram.

- Det är första gången jag är med i avtalsdelegationen. Det är lite spännande, man blir insatt på ett helt annat sätt. Jag kan inte bara tänka ”det här vill vi ha”, utan också på vad vi kan ge. Det är ju en förhandling, säger hon.

Arbetsgivarsidan krav på sänkt ob-ersättning är det som engagerar frisörmedlemmar mest, tror hon.

- Det är förskräckligt att de vill ta bort hälften av ob-ersättningen och ändra tiderna så drastiskt. De vill ta bort ob före kl 20, men det är knappt någon salong som har öppet så sent. Om ob minskas kommer ingen vilja jobba kvällar eller helger.

Sandra Eriksson Krause är skyddsombud på sin arbetsplats och hoppas på att få till förbättringar när det gäller frisörernas arbetsmiljö i det nya kollektivavtalet.

- Det känns som att arbetsmiljön är lite bortglömd bland frisörer, men det är en väldigt viktig fråga. Förslaget om träning på arbetstid för att förebygga arbetsskador tycker jag är jättebra.

Ett nytt avtal för frisörer beräknas vara på plats i slutet av november.

Uppdaterad: 17 november 2020