Bli medlem
Handelsanställdas förbund > På jobbet > Avtalsrörelsen 2020 > Nyheter > Därför är lägstalönerna så viktiga för alla

Därför är lägstalönerna så viktiga - för alla

Handels varslar om strejk för att vi vill höja allas löner i nivå med andra branscher, även de allra lägsta lönerna. Men varför är det så viktigt att höja just de lägsta lönerna? Svaret får du i filmen ovan där Handels chefsekonom förklarar hur det hänger ihop.

Som Handels chefsekonom Stefan Carlén berättar är det vanligt att arbetsgivarna vill frysa lägstalönerna. Detta har genom åren ofta lett till debatt och diskussioner fack och arbetsgivare emellan.

Samma sak denna gång och i de strandade förhandlingarna om nytt avtal för anställda i butik, lager och e-handel var lägstalönerna en viktig fråga. 

Filmen berättar vad som händer om man fryser lägstalönerna, men principen och effekten är densamma när man låter bli att höja lägstalönerna lika mycket som övriga löner.

I handeln är det många som börjar och slutar varje år – för att de anställs på visstid, på deltid eller för att de är unga. 30 procent av de anställda byts ut varje år. 23 procent av alla handelsanställda har en lägstalön, ju yngre desto större andel.

De som kommer in nya, till exempel på sin nästa visstid, anställs på lägstalönen. Om du anställs på en lägstalön så påverkar det din framtida lön genom hela din anställning i branschen.

När lägstalönerna inte höjs lika mycket som övriga löner betyder det att den totala lönesumman för branschen blir lägre och lägre för varje år. 

Varför då? Jo, för att de som fick hela den överenskomna höjningen, de är inte så många kvar sen, med tanke på personalomsättningen i branschen. Ganska snart är det nästan bara anställda kvar som när de anställdes fick de lägstalöner som inte höjdes lika mycket.

Till slut blir lönenivån för den enskilde så låg att det är omöjligt att klara sig, ens om man jobbar heltid.

Publicerad: 11 november 2020