Bli medlem
Handelsanställdas förbund > På jobbet > Avtalsrörelsen 2020 > Nyheter > Alla nya kollektivavtal klara

Alla nya kollektivavtal klara

Nu har avtalsrörelsen 2020 gått i mål. Sammanlagt har mer än 25 nya kollektivavtal förhandlats fram mellan Handels och en rad olika arbetsgivarorganisationer. Det gäller avtal för anställda i butiker, lager och e-handel, tjänstemän inom folkrörelsen och ideell sektor samt frisörer och personal inom skönhetsvård.

– Jag är grymt stolt över att vi nu är i hamn med samtliga avtal. Och extra stolt att vi lyckats med det, trots corona, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels.

– Ett stort antal personer har varit inblandade i processen, allt från de förhandlande ombudsmännen till avtalsdelegationerna. Det har verkligen varit hela Handels avtalsrörelse och en stark demokratisk process, fortsätter Linda Palmetzhofer.

Alla Handels avtal har fått löneökningar i nivå med övriga branscher på arbetsmarknaden. Avtalsrörelsen visar på styrkan i den svenska modellen, säger Linda Palmetzhofer:

– Eftersom vi förhandlar löner i så många olika branscher inom handeln kan vi anpassa avtalen för varje specifik sektor. Med lagstadgade minimilöner hade detta inte varit möjligt.

Mer information om varje enskilt kollektivavtal finns här. Alla medlemmar kommer inom kort att kunna se sitt eget avtal i dess helhet på Mina sidor. Här kan du logga in på Mina sidor.

Nu har avtalsrörelsen 2020 gått i mål. Sammanlagt har mer än 25 nya kollektivavtal förhandlats fram mellan Handels och en rad olika arbetsgivarorganisationer. Det gäller avtal för anställda i butiker, lager och e-handel, tjänstemän inom folkrörelsen och ideell sektor samt frisörer och personal inom skönhetsvård.  

  • Jag är grymt stolt över att vi nu är i hamn med samtliga avtal. Och extra stolt att vi lyckats med det, trots corona, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels 

 

  • Ett stort antal personer har varit inblandade i processen, allt från de förhandlande ombudsmännen till avtalsdelegationerna. Det har verkligen varit hela Handels avtalsrörelse och en stark demokratisk process, fortsätter Linda Palmetzhofer. 

Alla Handels avtal har fått löneökningar i nivå med övriga branscher på arbetsmarknaden. Avtalsrörelsen visar på styrkan i den svenska modellen, säger Linda Palmetzhofer: 

  • Eftersom vi förhandlar löner i så många olika branscher inom handeln kan vi anpassa avtalen för varje specifik sektor. Med lagstadgade minimilöner hade detta inte varit möjligt. 

Mer information om varje enskilt kollektivavtal finns här (länk: https://handels.se/om-handels/trycksaker/avtal-2020/). Alla medlemmar kommer inom kort att kunna se sitt eget avtal i dess helhet på Mina sidor. (länk: https://handels.se/mina-sidor/logga-in/)  

Uppdaterad: 26 februari 2021