Bli medlem

På jobbet

Rätt lön, garanterade löneökningar och bra villkor på jobbet! Det får vi framför allt genom kollektivavtalen och vårt mål är att alla anställda ska omfattas av kollektivavtal.

  • Saknas kollektivavtal är det arbetsgivarens regler som gäller. Som anställd är du inte garanterad lön, försäkringar och pension. Du måste själv förhandla om ersättningen för övertid och obekväm arbetstid med din arbetsgivare.
  • Tack vare kollektivavtalet har handeln ett av arbetsmarknadens bästa ob-tillägg.
  • Det finns även lagar som talar om hur det ska vara på jobbet. Att alla har rätt till en god arbetsmiljö framgår till exempel av Arbetsmiljölagen. Hur det ska gå till vid uppsägningar bestäms av Lagen om anställningsskydd, las. 
  • Villkoren på arbetsmarknaden bestäms även av centrala överenskommelser mellan huvudorganisationerna för arbetstagare och arbetsgivare (LO, PTK och Svenskt Näringsliv). År 2017 började parterna förhandla om ett nytt huvudavtal för trygghet och omställning och nu är det klart att LO ingår i det.
    Här kan du läsa mer om processen kring nytt huvudavtal.

Påverka ditt schema

Om du har kollektivavtalet för butik eller lager så har du rätt att själv påverka ditt schema och din arbetstid.

Läs mer

Därför är det bra med kollektivavtal!

Ob-ersättning, högre pension och extra pengar när du är föräldraledig. Det är exempel på sånt som ingår i kollektivavtal.

Läs mer
Uppdaterad: 4 november 2019