"Nu behövs akuta åtgärder för visstidsanställda"

Effekterna av coronaviruset slår väldigt hårt mot alla visstidsanställda. I går deltog Handels ordförande Susanna Gideonsson i SVT-programmet Agenda. Nu behövs akuta åtgärder, till exempel när det gäller a-kassan, var hennes budskap.

SVT-programmet Agenda den 22/3 hade fokus på den ekonomiska krisen som uppstått på grund av coronaviruset. Väldigt många anställda blir nu permitterade. Men de åtgärder som regeringen hittills har beslutat om för att hjälpa anställda och företag hjälper inte. I en del av programmet deltog näringsminister Ibrahim Baylan och Handels ordförande Susanna Gideonsson.

- Man är van att hantera kriser i industrin, men inte i tjänstesektorn, sa Susanna Gideonsson.

- För alla anställda som inte har varit tillsvidareanställda är det ett akut läge nu.

Handels ordförande hade konkreta förslag på hur villkoren kan förbättras så att fler kan klara sig ekonomiskt när jobben försvinner. Det handlar i första hand om a-kassan:

  1. Ändra på medlemskravet, det vill säga hur länge du ska ha varit medlem innan du kan få ersättning. Idag måste du ha varit medlem i a-kassan i tolv månader för att kunna få ersättning därifrån.
  2. Ändra kravet på arbetad tid till hälften av vad som gäller idag.
  3. Höj grundbeloppet.

Branschen skulle även behöva att staten går in med en större del av lönen vid permittering, än det som nyss har  beslutats om.

- Hundra procent skulle branschen behöva, konstaterade Susanna Gideonsson.

Näringsminister Ibrahim Baylan ville inte kommentera förslagen, men sa flera gånger:

- Vi kommer att jobba undan för undan med att mildra effekterna och diskuterar de här frågorna kontinuerligt, sa han.

Här kan du se Agenda den 22/3. Inslaget om ekonomin och jobben börjar 32 minuter in i programmet. Ibrahim Baylan och Susanna Gideonsson deltar 39.28 in i programmet.

Uppdaterad: 23 mars 2020