Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Uttalande från Systerskap

Uttalande från Systerskap: ”Stå upp för kvinnokampen i Iran”

”Politiker i Sverige och EU, markera mot den iranska regimens våld och stå upp för kvinnokampen i Iran och alla länder”

Det är en del av uttalandet som gjordes idag av Handels nätverk för kvinnliga förtroendevalda, under en nätverksträff på Runö folkhögskola utanför Stockholm. Nätverket startade i mars 2022 efter ett initiativ från Handels ordförande Linda Palmetzhofer. Här kan du läsa mer om Systerskap.

Uttalandet idag från Systerskap:

”Vi står med våra systrar världen över, i gränslös solidaritet

Kvinnors rättigheter är under attack på många platser världen över. Vår rätt till utbildning ifrågasätts i Afghanistan, vårt självbestämmande över våra kroppar ifrågasätts när aborträtten kraftfullt attackeras i USA och andra länder här i Europa. Till och med hur vi bär våra kläder. En slöja som inte täckte håret på rätt sätt räckte för att 22-åriga Jina Amini skulle mördas av Irans regim.

Samma mönster går igen i spåren av världens kriser, de drabbar inte alla lika. Kvinnor är särskilt utsatta i krig och naturkatastrofer kvinnor drabbades hårdast av Coronapandemin. 

Men vi kvinnor är inga offer. Vi är otroligt kraftfulla när vi går samman. De senaste veckorna har vi sett hur protesterna mot den iranska regimen intensifierats och hur unga kvinnor bränner sina slöjor, knyter sina händer och skanderar ”Kvinna! Liv! Frihet!”

Vi i nätverket Systerskap i Handels vill med detta uttalande visa vår solidaritet med alla modiga kvinnor i Iran och över hela världen som kämpar för kvinnors fri- och rättigheter.

Vi uppmanar alla politiker i Sverige och EU att tydligt markera mot den iranska regimens våld mot egna medborgare och att stå upp för de mänskliga rättigheter och kvinnokampen, i Iran och i alla andra länder.

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!”

Uppdaterad: 14 oktober 2022