Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Ungdomsbarometern: Allt fler unga vill ha trygga jobb

Ungdomsbarometern: Allt fler unga vill ha trygga jobb

Var tredje ung tycker att fast anställning och kollektivavtal är mycket viktigt i arbetslivet. Det visar årets undersökning i Ungdomsbarometern.

Ungdomsbarometern kartlägger attityder och beteenden bland svenska ungdomar, bland annat i en stor årlig ungdomsstudie. Den riktar sig till unga i åldern 15-24 år från hela landet.

Det som oroar unga mest i arbetslivet är att få en dålig chef, 43 procent tycker att det är ett orosmoment. Och sedan 2018 har andelen unga som tycker att kollektivavtal och fast anställning är mycket viktigt ökat från 23 till 30 procent. Det visar årets undersökning, som publicerades häromdagen.

Handeln är en av de branscher där otrygga anställningar är vanliga. Bara tre av tio har en fast anställning på heltid. Anställningsformen allmän visstid är vanlig. Det är inte förvånande att unga värdesätter trygghet, tycker Lizette Nilsson, ungdomssekreterare på Handels:

- Att ha en stabil inkomst och ett fast heltidsjobb och slippa oroa sig över sin arbetsmiljö eller om pengarna kommer räcka till nästa månad borde vara en fundamental rättighet för alla på arbetsmarknaden, oavsett ålder eller vilken bransch man jobbar i.

Ungdomsbarometern visar också att nästan var sjätte ung tjej är orolig för att utsättas för sexuella trakasserier på jobbet. Undersökningar från Arbetsmiljöverket visar att det är dubbelt så vanligt att ha upplevt sexuella trakasserier bland kvinnor med tidsbegränsad anställning, jämfört med fast anställda.

- Allmän visstid är ett av de otyg som ligger till grund för denna otrygghet på arbetsmarknaden. Det är något som vi tillsammans måste hjälpas åt för att sätta stopp för om vi vill få bukt på den otrygghet som råder, säger Lizette Nilsson

Läs mer om Ungdomsbarometern 2021.

Lyssna på ett inslag på Sveriges Radio om Ungdomsbarometern.

Publicerad: 18 maj 2021