Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > "Stor förlust för våra medlemmar - men vi ger oss inte"

Inget nytt huvudavtal: "Stor förlust för våra medlemmar - men vi ger oss inte"

Det blir inget nytt huvdavtal om villkoren på svensk arbetsmarknad vad gäller trygghet och omställningsfrågor för anställda. LO, PTK och Svenskt Näringsliv kom inte överens, trots att de gjorde ett nytt försök med förhandlingar igår.

- Vi höll vad vi lovade och förhandlade ända in i kaklet. Det räckte inte. Det är en stor förlust för våra medlemmar att arbetsgivarna inte kunde gå oss till mötes. Nu får arbetsgivarna istället förbereda sig på mycket tuffa förhandlingar i avtalsrörelsen. Vi kommer inte att ge oss förrän våra medlemmar får ökad trygghet på arbetsmarknaden, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Det blev ett enhälligt nej i LO-styrelsen idag den 16 oktober till förhandlingsresultatet mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Formellt är det LO:s representantskap som fattar beslutet på tisdag den 20 oktober.

Förhandlingarna gällde tre områden: regler om anställningsskydd, omställningssystem och arbetslöshetsförsäkring. För Handels har det varit viktigt att delta i förhandlingarna, eftersom förbundet vill förhindra att enbart politikerna ska avgöra villkoren på arbetsmarknaden. Det är högt prioriterade frågor för medlemmarna, med tanke på den stora ökningen av otrygga anställningar, som inte kan stoppas med nuvarande lagstiftning. Det handlar bland annat om hyvling, allmän visstid och bemanningsanställningar. Nära en tredjedel av handelns anställda omfattas inte av las, som lagstiftningen ser ut idag. 

Enligt januariavtalet, den politiska överenskommelsen mellan regeringen (S och Mp) och Centern och Liberalerna, ska Lagen om anställningsskydd, LAS, reformeras senast 2021 genom ett politiskt beslut, om inte parterna själva gör en överenskommelse. Det finns dock inget som tyder på att en sådan politisk överenskommelse skulle vara bättre för Handels medlemmar än det parterna åstadkommer gemensamt, tvärtom.

Det var hösten 2017 som LO begärde förhandling med Svenskt Näringsliv för att uppnå tryggare anställningar och bättre villkor för omställning. Bakgrunden var den alltmer tudelade arbetsmarknaden där en växande grupp arbetstagare inte omfattas av en godtagbar trygghet och rimliga utvecklingsmöjligheter.  

Våra krav är tydliga

Avtalsförhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel om kollektivavtal för anställda i privata butiker och lager pågår för fullt. Trygghetsfrågorna som visstid, hyvling och deltid – som inte kunde lösas mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv – finns alltså kvar.

- Vi kommer att vara mycket tydliga med våra krav på en tryggare arbetsmarknad i  förhandlingarna med Svensk Handel, säger Linda Palmetzhofer.

Läs mer:

LAS: LO-förbund säger nej till nytt förslag (tidningen Arbetet)

Handels: "Positivt att förhandlingarna om trygghetsfrågor fortsätter"

Uppdaterad: 16 oktober 2020