Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > ”Riktade åtgärder mot drabbade branscher behövs”

”Riktade åtgärder mot drabbade branscher behövs”

Fler riktade åtgärder behövs mot branscher och regioner som drabbats hårt av pandemin, till exempel gränshandeln. Det, bland annat, tog Handels ordförande upp i ett möte nyligen med representanter från regeringen.

Regeringen har regelbundna samtal med arbetsmarknadens parter om hur krispaket till näringslivet fungerar. Ett sådant hölls häromdagen, där Handels ordförande Linda Palmetzhofer och representanter från bland annat näringsdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet deltog.

En viktig erfarenhet från Handels när det gäller krispaketen handlar om korttidspermitteringen.

- Många av våra medlemmar har förlorat en betydande del av sin lön under nästan ett år. Det här kombinerat med en minskad löneutveckling har gjort vardagen svårare för många, konstaterade Linda Palmetzhofer.

- I början av pandemin var detta ett mindre problem men ju mer tiden gick desto större blir behovet av att staten tar över mer av kostnaden från den anställde. Egeninsatsen för den anställda måste minska om stödet till företagen ska öka.

Dessutom menar Handels att man behöver heltidspermittering eller andra riktade åtgärder för delar av handeln och servicenäringen, som varit särskilt drabbade av pandemin.

- Jag tror att det här är illustrerande för två genomgående förbättringsområden – åtgärder behöver vara anpassningsbara utifrån branschers och regioners unika behov, och de behöver vara långsiktiga, sa Linda Palmetzhofer.

Under mötet diskuterades även LO:s färska rapport Vi som inte jobbade hemma under pandemin, som är relevant för en stor del av Handels medlemmar. Arbetarkvinnor i kontaktyrken, till exempel butiksanställda, har drabbats särskilt hårt under pandemin, visar rapporten.

Uppdaterad: 12 mars 2021