Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > "Positivt att förhandlingarna om trygghetsfrågor fortsätter"

Handels: "Positivt att förhandlingarna om trygghetsfrågor fortsätter"

I morgon återupptas förhandlingarna om trygghet och omställning mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv.
- Att förhandlingarna fortsätter är mycket positivt för våra medlemmar. Väldigt många lever med otrygga anställningar och dagens arbetsrätt fungerar inte för dem, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv handlar bland annat om trygga anställningar och frågor som hyvling, allmän visstid och deltid, vilket berör många av Handels medlemmar. De strandade i slutet av september, men nu ska parterna träffas igen i morgon den 15 oktober. Syftet är att lösa de frågorna på vilka förhandlingarna tidigare strandade. Tidigast nästa dag, fredagen den 16 oktober klockan 13.000 kommer besked om resultatet av  förhandlingarna.

Det var hösten 2017 som LO begärde förhandling med Svenskt Näringsliv med yrkanden om tryggare anställningar och förstärkt omställningsförmåga. Våren 2019 begärde PTK förhandling om anställningsskydd och omställning med Svenskt Näringsliv.

LO, PTK och Svenskt Näringsliv enades om en avsiktsförklaring den 19 december 2019. I avsiktsförklaringen är parterna överens om vilka områden förhandlingarna avser och att de spänner över ett brett område som rör anställningsskyddsregler, omställningssystem och arbetslöshetsförsäkring.

Förhandlingarna pågick under september 2020 och strandade 30 september.

Läs mer:

LO-förhandlingar strandade - Handels lyfter trygghetsfrågor till egna avtalsrörelsen

"Bra att förhandlingarna om trygghet och omställning kan fortsätta"

Skarp kritik mot regeringens LAS-utredning

Avsiktsförklaring klar - i höst börjar förhandlingarna om trygghet och omställning

Uppdaterad: 14 oktober 2020