"Viktig rapport om hur pandemin har ökat ojämlikheten"
Covid-19-pandemin ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i nästan alla världens länder. Det kan ta ett decennium innan världen är tillbaka på samma fattigdomsnivåer som före pandemin. Det visar en rapport från biståndsorganisationen Oxfam.
- De som får ta den största smällen i den här pandemin är de med osäkra anställningar, kvinnor i arbetaryrken, de som står i frontlinjen för smittan och de med lägre inkomster. Samtidigt går det bättre än någonsin för de alla rikaste. De gör mig både uppgiven och förbannad, säger Linda Palmetzhofer, Handels ordförande.
- Vi som fackförbund får ofta höra att vi kräver för mycket, att våra medlemmar borde vara nöjda och tacksamma. Särskilt nu under pandemin. Men det här visar motsatsen – det är särskilt viktigt att kräva vår rätt i just denna tid. Ojämlikhet har funnit innan pandemin, men den har tydliggjort och accelererat den ytterligare.
Så här ser den globala ojämlikheten ut just nu, enligt Oxfams rapport.
- Fattigdomen och hungern ökar i spåren av pandemin. Pandemin har orsakat den värsta arbetslöshetskrisen på över 90 år och över 200 miljoner personer riskerar att hamna i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.
- Den ekonomiska krisen är över för de rikaste. Världens tio rikaste personer har återhämtat sin ekonomi rekordsnabbt och tjänat en halv biljon dollar under pandemin – en summa som hade räckt till att betala för covid-19-vaccin till hela jordens befolkning och sett till att ingen hamnade i fattigdom på grund av pandemin.
- Kvinnor drabbas hårdast. Globalt är kvinnor överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar, de som drabbats hårdast av coronakrisen. Kvinnor utgör också ungefär 70 procent av vård- och omsorgspersonalen globalt – ofta underbetalda jobb där personalen utsätts för större risker att smittas av covid-19.
- Ojämlikheten kostar människoliv. I Brasilien löper personer med afrikanskt ursprung 40 procent högre risk att dö i covid-19 än vita. I USA hade nära 22 000 svarta och personer med latinamerikanskt ursprung fortfarande levt idag om de haft samma dödlighet som landets vita befolkning. I Frankrike, Indien och Spanien är både smittspridningen och dödligheten högre i fattiga områden. I England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.
Oxfam är en global hjälporganisation som grundades i Oxford, England år 1942. Idag är Oxfam en internationell konfederation som jobbar över hela världen och även har kontor i Sverige. Läs mer om Oxfam här.