Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Ny rapport: Kvinnor som jobbat i handeln blir fattigpensionärer

Ny rapport: Kvinnor som jobbat i handeln blir fattigpensionärer

En kvinna som jobbat i butik hela yrkeslivet blir "fattigpensionär" när hon går i pension. Orsaken är villkoren i handeln, med deltidsarbete som standard, och att det svenska pensionssystemet inte är tillräckligt bra.

Det framgår av Handels rapport En studie av handelsanställdas pensioner, som presenteras idag den 8 juni.
- Sverige är i ett läge där skillnaden mellan de som har och de som inte har blivit allt större. Det är som vanligt kvinnorna som möter de värsta konsekvenserna av otryggheten. Den orättvisan slutar inte i arbetslivet utan fortsätter in i pensionen. Det måste till en förändring nu, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Rapporten bygger på analys av specialbeställd statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, om Handels medlemmars faktiska pensioner år 2020. Den visar att kvinnliga pensionärer får en total pension efter skatt som är avsevärt lägre än genomsnittet för befolkningen. Gränsen för relativ fattigdom är 13.300 kronor i månaden, men en kvinnlig pensionärsmedlem får i genomsnitt 12.659 kronor i månaden i pension.

Genomsnittet för hela befolkningen är 16.119 kronor i månaden, något lägre än vad Handels manliga pensionärsmedlemmar får ut.

Garantipensionen är pensionssystemets grundskydd för den som haft låg eller ingen inkomst i under arbetslivet. Men mer än hälften av Handels kvinnliga pensionärsmedlemmar är beroende av garantipensionen, trots att de kan ha haft ett långt yrkesliv bakom sig.

- Det är helt orimligt att det ser ut så här. Ett långt yrkesliv ska resultera i att var och en som har arbetat ska ha en pension som går att leva på, konstaterar Linda Palmetzhofer.

Handels slutsatser i rapporten gäller både handeln som bransch och det svenska pensionssystemet: Det krävs bättre villkor i branschen, framför allt fler heltider och bättre löner. Dessutom måste pensionssystemet ge ett bättre grundskydd, till exempel genom ett garantitillägg eller en höjd garantipension.

Högre pension är en av de viktiga frågorna får Handels inför riksdagsvalet 2022. Här kan du läsa mer om dem. 

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

Här kan du läsa rapporten i kortversion.

Uppdaterad: 9 juni 2022