Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > LO-förhandlingar strandade – Handels lyfter trygghetsfrågor till egna avtalsrörelsen

LO-förhandlingar strandade – Handels lyfter trygghetsfrågor till egna avtalsrörelsen

Förhandlingarna om ett nytt avtal för trygghet och omställning, ett så kallat ”Saltsjöbadsavtal”, mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv strandade natten till den 1 oktober. Det är en stor förlust för våra medlemmar, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

- Dagens arbetsrätt fungerar inte för många av våra grupper. Visstidsanställningar, deltid och hyvling gör vardagen otrygg för många och skapar stressade och tysta arbetsplatser. Enbart en fjärdedel av kvinnorna i handeln har en fast anställning på heltid. Idag tänker jag på dem, och därför är det en stor besvikelse att vi inte kunde nå en överenskommelse, säger hon. 

Det var den 6 november 2017 som LO begärde förhandling med Svenskt Näringsliv för att uppnå tryggare anställningar och bättre villkor för omställning. Bakgrunden var den alltmer tudelade arbetsmarknaden där en växande grupp arbetstagare inte omfattas av en godtagbar trygghet och rimliga utvecklingsmöjligheter.  

Förhandlingarna gällde tre områden: regler om anställningsskydd, omställningssystem och arbetslöshetsförsäkring. För Handels har det varit viktigt att delta i förhandlingarna, eftersom förbundet vill förhindra att enbart politikerna ska avgöra villkoren på arbetsmarknaden. Det är högt prioriterade frågor för medlemmarna, med tanke på den stora ökningen av otrygga anställningar, som inte kan stoppas med nuvarande lagstiftning. Det handlar bland annat om den växande förekomsten av allmän visstid och bemanningsanställningar. Nära en tredjedel av handelns anställda omfattas inte av las, som lagstiftningen ser ut idag. 

Enligt januariavtalet, den politiska överenskommelsen mellan regeringen (S och Mp) och Centern och Liberalerna, ska Lagen om anställningsskydd, LAS, reformeras senast 2021 genom ett politiskt beslut, om inte parterna själva gör en överenskommelse. Det finns dock inget som tyder på att en sådan politisk överenskommelse skulle vara bättre för Handels medlemmar än det parterna åstadkommer gemensamt, tvärtom.

Linda Palmetzhofer är tydlig:
- Vi kommer aldrig att acceptera en lagstiftning där politikerna försämrar villkoren på svensk arbetsmarknad. 

I nästa vecka återupptas avtalsförhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel om kollektivavtal för anställda i privata butiker och lager. Trygghetsfrågor som visstid, hyvling och deltid – som inte kunde lösas mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv – finns alltså kvar.

- Vi kommer att vara mycket tydliga med våra krav på en tryggare arbetsmarknad, som vi nu lyfter in i förhandlingarna med Svensk Handel, som börjar i nästa vecka, säger Linda Palmetzhofer. 

Läs mer:
Visstid och hyvling in i förhandlingarna som återupptas nästa vecka

Uppdaterad: 1 oktober 2020