Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > "LAS-uppgörelsen löser inte våra medlemmars problem"

"LAS-uppgörelsen löser inte våra medlemmars problem"

Handels har valt att inte hoppa på LAS-överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK, som nu IF Metall och Kommunal gjort. Anledningen är att överenskommelsen fortfarande inte innebär förbättringar för Handels medlemmar. 

- Arbetsgivarna har fortfarande inte gått med på att avskaffa allmän visstid, mer än till namnet. Man kallar det istället för särskild visstid. Uppgörelsen löser fortfarande inte de allvarliga problemen med otrygga anställningar för de som jobbar i våra branscher”, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

De förändringar i överenskommelsen som Kommunal och IF Metall har förhandlat fram om hyvling och allmän visstid innebär inte förbättringar för Handels medlemmar. 

- Genom hårt och gediget förhandlingsarbete genom åren har vi redan fått till bättre lösningar för dessa frågor i våra kollektivavtal. Problemet är att inte ens det som vi hittills förhandlat fram fullt ut löser problemen med otryggheten. Kalla det vad man vill: allmän visst, särskild visstid. Namnet spelar ingen roll, så länge problemet är det samma. Lösningen för oss är solklar: vi behöver få bort denna typ av otrygg anställning från arbetsmarknaden, säger Linda Palmetzhofer.

Handelsbranschen har under lång tid drabbats av problemen som visstidsanställningar och andra otrygga anställningar innebär. Konsekvensen av att korta tiden för hur länge visstidsanställningar får pågå leder ofta till att man blir av med jobbet tidigare. Inte att fler får fast jobb snabbare. 

- Det är verkligen tråkigt att vi inte lyckades hålla ihop inom LO och göra gemensam sak. Men det står ju alla förbund fritt att förhandla och försöka hitta lösningar på sina medlemmars problem.

- Jag tror dock att vi alltid är starkare om vi håller ihop och förhandlar eller påverkar politiken tillsammans. Vi har stora utmaningar på hela arbetsmarknaden och tyvärr är det oftast de dåliga exemplen som får snabbast spridning mellan olika branscher. Min övertygelse är därför fortfarande att det är bättre att vi hanterar frågorna tillsammans och hjälps åt för att förbättra för alla arbetare.

- Jag lovar att vi i Handels kommer fortsätta kampen för tryggare jobb. Dels i avtalsförhandlingar med våra motparter, dels gentemot politiken. Men min förhoppning är självklart att vi även gemensamt inom LO kommer fortsätta kampen tillsammans, säger Linda Palmetzhofer.

Publicerad: 14 december 2020