Handelsmedlemmar nöjda med stöd från Trygghetsfonden

En stor majoritet av Handels medlemmar är nöjda med den hjälp de fått till omställning när de blivit uppsagda. Det visar en sammanställning från Trygghetsfonden, TSL. 

Under 2018 fick ungefär 1800 Handelsmedlemmar hjälp från Trygghetsfonden TSL, en kollektivavtalad försäkring för privatanställda arbetare som blir uppsagda på grund av arbetsbrist.

Ungefär två tredjedelar av Handelsmedlemmarna som får hjälp via Trygghetsfonden är kvinnor. Drygt hälften kommer från storstadsregionerna, det vill säga Västra Götaland, Stockholm och Skåne. I snitt har runt 85 procent av deltagarna fått nytt jobb inom ett år. 

Närmare 80 procent har fått hjälp till ett arbete som är mer eller lika kvalificerat som det de miste. 60 procent har fått högre eller lika lön som tidigare. Drygt 60 procent har fått högre eller samma arbetstid. Knappt hälften har bytt yrke. 

Andelen Handelsmedlemmar som är nöjda med Trygghetsfonden är 89 procent. 

Försäkringen i Trygghetsfonden ingår i flera av Handels kollektivavtal, till exempel avtalen med Svensk Handel för butiksanställda och arbetare på lager och i e-handel. Genom Trygghetsfonden får anställda hjälp att hitta nytt jobb till exempel genom kortare yrkesutbildningar, att starta eget eller att börja studera. 

Här kan du läsa mer om Trygghetsfonden.

Här kan du läsa mer om Råd och tips vid varsel och uppsägning.

Källa: Sammanställning om Handelsanställdas förbunds medlemmar från Trygghetsrådet.

Uppdaterad: 25 april 2019