Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Handels välkomnar lag som portar hotfulla kunder

Handels välkomnar lag som gör det möjligt att porta hotfulla kunder

Personer som hotar butiksanställda eller stjäl upprepade gånger ska kunna portas från butiken. Det kommer att börja gälla från mars 2021 enligt regeringen, som vill införa en ny lag som gör tillträdesförbud möjligt.

- Mycket bra, det här har vi kämpat för och väntat på länge. Det är ett mycket bra besked för butiksanställda, som ibland har en arbetsmiljö som präglas av väldig press och oro, när de utsätts för hotfulla kunder.

Den nya lagen innebär att en person kan förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik. Förutsättningen är att det finns risk för att personen kommer att begå brott i butiken, eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där, till exempel de anställda. Den som bryter mot ett tillträdesförbud ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Både Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel har länge försökt påverka politikerna att införa ett tillträdesförbud. Nu har regeringen skickat förslaget till Lagrådet, den myndighet som har till uppgift att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen. Regeringen föreslår att lagen ska börja gälla från 1 mars 2021.

Läs mer hos regeringen.se 

Uppdaterad: 29 september 2020