Handels söker upp nagelskulptörer

Skönhetsbranschen och nagelsalongerna är en snabbt växande bransch i Sverige. Nu besöker Handels nagelsalonger runt om i landet, för att informera om facket och undersöka arbetsmiljön. 

I februari i år avslöjade TV-programmet Uppdrag granskning uppgifter om att nagelskulptörer utnyttjas i Sverige. Vietnamesiska arbetare har tvingats betala stora summor för sina arbetstillstånd. Det förekommer också att man får ut en kollektivavtalsenlig lön, men att man varje månad måste betala tillbaka en summa till arbetsgivaren. 

Sedan missförhållandena uppmärksammades har både polis, skattemyndigheter och Arbetsmiljöverket granskat nagelsalongs-branschen runt om i Sverige, för att undersöka arbetsmiljön och undersöka om det förekommer brottslighet. Läs mer om det här. 

Handels lokala avdelningar gör sedan en tid tillbaka besök på nagelsalonger för att kontrollera arbetsmiljön, så kallade RSO-besök, och för att informera anställda om vad facket är och vad ett medlemskap i facket innebär. Eftersom många av de anställda inte talar svenska har Handels mellan den 13/5 och 5/6 ett särskilt telefonnummer, bemannad med personal som talar vietnamesiska. Vidare hjälp kan sedan ges av Handels ordinarie fackliga rådgivning, men då på engelska eller svenska. 

Numret för den som vill tala med Handels på vietnamesiska är 010-4508154. Telefonen är öppen vardagar kl 8-12 och kl 13-16 under perioden 13/5-5/6 (stängt den 29/5-31/5). Den ordinarie fackliga rådgivningen nås vardagar på 0771-666444. 

Läs Handels pressmeddelande i samband med Uppdrag gransknings avslöjande.

Uppdaterad: 20 maj 2019