Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Handels satsar på framtiden i eftervalskonferens

Handels ritar framtidskarta efter valet

Vad kan fack och civilsamhälle lära av varandra? Hur formar vi en progressiv folkrörelse med flera allierade? Det är några av de frågor som Handels eftervalskonferens ”Vägkarta till framtiden” förhoppningsvis ska ge svar på.

Under två dagar, den 23-24 januari, ska ett par hundra inbjudna deltagare diskutera fackföreningsrörelsens väg framåt i dagens nya politiska landskap. Det är Handels som bjuder in, tillsammans med Arena Opinion.

Syftet med konferensen är att i ett antal workshops diskutera globala trender, det politiska läget och strategier för framtiden, och att tillsammans staka ut en vägkarta.

En av inspirationstalarna är amerikanen Stuart Appelbaum, ordförande för Retail, Wholesale and Department Store Union, alltså en motsvarighet till Handels i USA. Det andra internationella inslaget är Rebecca Boumelha från Storbritannien, aktiv i Momentum, en gräsrotsrörelse som stödjer Labourpartiet.

Bland deltagarna finns exempelvis Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling som ska prata om facklig organisering i Sverige och globalt, Brit Stakston & Tove Hägg som ska prata om att demokratisera internet och Stefan Carlén som diskuterar detaljhandelns roll i den moderna kapitalismen.

Handels ordförande Susanna Gideonsson inleder konferensen och hon deltar även i en särskild programpunkt som handlar om det politiska läget. 

Konferensen finansieras av Handels samhällspolitiska fond, som inrättades när Handels tog bort direktbidraget till det Socialdemokratiska partiet för några år sedan. Fonden ska påverka den politiska debatten och samhällsutvecklingen i en för Handels medlemmar gynnsam riktning. Tidigare har fonden exempelvis stöttat utgivningen av boken Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln, föreningen Expo och tankesmedjan Tiden. 

Läs mer om eftervalskonferensen här.

Uppdaterad: 22 januari 2019