Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Handels mål är trygga jobb år 2025

"Majoriteten trygga jobb i handeln 2025"

- Vårt mål är att majoriteten av handelns anställningar ska vara trygga år 2025, med tillsvidareanställningar på heltid.

Det säger Handels nya ordförande Linda Palmetzhofer, när hon berättar om vilka utmaningar förbundet har framför sig i filmen ovan.

Linda Palmetzhofer tillträder som ordförande i en tid som präglas av stora förändringar, så stora att ingen hade kunnat förutspå dem för ett år sedan. Det handlar förstås om coronas effekter på själva handeln och för dem som jobbar i branschen.

Avtalsförhandlingarna i våras fick pausas i halvlek på grund av corona. Nu är det snart dags igen.

- Förhandlingsläget är svårt, eftersom branschen är så tudelad, konstaterar Linda Palmetzhofer.

Delar av branschen har haft stora problem, hot om konkurser och konkurser, många anställda korttidspermitterade. Andra delar har gått bättre än någonsin under krisen och gett stora vinster.

- Vi kommer att ge järnet i höstens förhandlingar så att våra medlemmar får löneökningar. Och vi kommer också att jobba för att varje medlem ska vara en trygg medlem, säger Linda Palmetzhofer.

- Det är våra medlemmar som stått i frontlinjen och åkt till jobbet varje dag, med oro för att bli smittade, i en bransch där anställningsvillkoren var otrygga redan före corona.

Handels nya ordförande tar även upp andra stora utmaningar under hösten: Amazons etablering i Sverige och de LO-gemensamma förhandlingarna om trygghet och omställning.

Se och hör Linda Palmetzhofer berätta mer i filmen ovan!

Läs om förbundsråets val av ny ledning den 1 september 2020.

Uppdaterad: 3 september 2020