Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > "Bra att regeringen stärker a-kassan"

"Bra att regeringen stärker a-kassan"

Grundbeloppet höjs och arbetskravet sänks. Dessutom uppnås medlemsvillkoret på tre månader istället för tolv. Det beskedet gav regeringen idag om a-kassan.

Regeringen presenterade idag förslag på förändringar i a-kassan, vilket bland andra LO och Handels har krävt. Anledningen är att arbetslösheten ökar mycket starkt på grund av coronavirusets effekter. Värst drabbade är hotell- och restaurangbranschen och handeln, branscher som har många anställda med tillfälligt anställda.

– Det är mycket bra att regeringen nu stärker upp och öppnar upp trygghetssystemen på arbetsmarknaden, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Tolv månader blir tre
Idag tar det tolv månader att kvalificera sig för inkomstrelaterad a-kassan, alltså den ersättning som ger 80 procent av lönen upp till en viss nivå. Nu ändras det alltså till tre månader. Dessutom görs en tillfällig höjning av taket för a-kassan från 910 kronor till 1200 kronor per dag de 100 första dagarna. Denna höjning gäller från den 13 april och fram till årsskiftet.

Den förkortade kvalifikationstiden ska gälla även för personer som blev medlemmar i a-kassan före coronavirusets utbrott, men som beviljas ersättning efter att det träder i kraft.

Höjt grundbelopp
Grundbeloppet höjs från 365 till 510 kronor. Det är den ersättning som alla kan få innan den inkomstrelaterade ersättningen börjar gälla. Detta gäller från den 13 april till den 3 januari 2021.

Sänkt arbetskrav
En annan viktig förändring är att arbetskravet sänks. Tidigare har kravet varit att man ska jobba 80 timmar i månaden för att få a-kassa. Nu sänks det till 60 timmar.

– Vi hade velat att arbetsvillkoret i a-kassan sänktes ytterligare, många i handeln jobbar mindre än 60 timmar per månad. Men detta kommer att fånga upp många av de som annars stått på bar backe, säger Susanna Gideonsson.

Karensdagarna slopas
Regeringen har även bestämt att a-kassans sex karensdagar tillfälligt ska slopas. Den förändringen gäller för den som söker a-kassa från den 30 mars och fram till den 3 januari 2021.

Regeringen presenterade sina åtgärder för att förbättra a-kassan tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Partierna presenterade även andra åtgärder för att hjälpa arbetslösa och för att underlätta i coronakrisen. Det handlade till exempel om att satsa mer på vuxenutbildning och att ta bort fribeloppet för CSN. Det senare är en åtgärd för att vårdstudenter ska kunna gå in och jobba extra utan att riskera att förlora studiemedel.

Läs mer om regeringens krispaket för jobb och omställning.

Läs mer om de nya reglerna hos Handelsanställdas a-kassa.

Uppdaterad: 30 mars 2020