Lärlingsprogram på Axfood

Tio nyanlända i Stockholm är de första att ta del av Axfoods lärlingsprogram i Willys och Hemköpsbutiker.

Projektet börjar vid årsskiftet och ska förhoppningsvis byggas ut att omfatta alla Axfoods butiker.

Till en början handlar det om ett pilotprojekt för tio nyanlända i fem Willys- och fem Hemköpsbutiker i Stockholm. För att få delta i programmet ska man ha fyllt 20 år, ha fått uppehållstillstånd i Sverige och vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Målet med projektet är att det ska leda till ett fast jobb i butik.

Utbildningen är tolv månader lång och består till 75 procent av praktiskt butiksarbete och 25 procent av utbildning. Axfood menar att det handlar om mer än att enbart hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden.

- Det här är också ett sätt att finna nya lösningar som ger oss nya, kompetenta och drivna medarbetare som vill växa och utvecklas hos oss och inom dagligvarubranschen. Vi vill att våra butiker ska spegla den mångfald som finns i Sverige idag. Det stärker vår affär, säger Axfoods HR-direktör Louise Ring i ett pressmeddelande.

Projektet har utformats i samarbete mellan Svensk Handel, Handelsanställdas förbund och Arbetsförmedlingen. Deltagarna får lön enligt ett särskilt kollektivavtal som ger dem 75 procent av ingångslönen för butiksmedarbetare enligt gällande avtal för detaljhandeln.

Här kan du läsa pressmeddelandet från Axfood

Publicerad: 9 oktober 2017