Bli medlem
Handelsanställdas förbund > Om Handels > Aktuellt > Amazon-lager öppnas i Eskilstuna

Amazon-lager öppnas i Eskilstuna

Nu är det klart att e-handelsjätten Amazon etablerar sig i Sverige. I samband med lanseringen av en svensk säljsajt öppnas ett lager i Eskilstuna som kommer att skötas av ett tyskt logistikföretag.

- Vi utgår från att Amazon följer den modell som gäller i Sverige, det vill säga att det är fack och arbetsgivare som gör upp om villkoren på arbetsmarknaden. Det handlar också om att tillåta anställda att organisera sig och engagera sig för goda arbetsvillkor, säger Linda Palmetzhofer, tf ordförande för Handels.

Det är därför positivt att det tyska företag som ska sköta lagret, Kuehne Nagel, redan är etablerat i Sverige och har kollektivavtal med bland andra Transportfacket.

Amazon är ett amerikanskt e-handelsföretag, med etablering i många länder världen över. Det är världens största detaljhandelsföretag på internet och dess ägare, Jeff Bezos, anses vara världens rikaste person. Men de anställda vittnar om mycket dåliga arbetsförhållanden och arbetsmiljö utan tid för rast och vila. Företaget är känt för att aktivt motarbeta anställda som försöker kräva drägliga arbetsvillkor och som vill engagera sig fackligt. Den globala yrkesinternationalen Uni Global Union, som Handels är med i, arbetar hårt för att förbättra villkoren för Amazons anställda världen över.

- Dels är det stort problem för alla de anställda som blir utnyttjade av företaget och inte får schyssta villkor, men det är också ett problem för hela arbetsmarknaden. Det skapar en osund konkurrens där schysta företag som gör rätt för sig har svårt att konkurrera med företag som beter sig illa, säger Linda Palmetzhofer.

I slutet av juli skrev Handels tillsammans med flera andra fackförbund en debattartikel i Svenska Dagbladet om sin inställning till Amazon: ”Företaget är välkommet om det går med i en arbetsgivarorganisation, tecknar kollektivavtal och blir en del av den svenska modellen.

Än är inte klart när Amazon-lagret i Eskilstuna ska öppna, vilken verksamhet som ska bedrivas där och hur många anställda som ska arbeta på lagret.

Läs mer:

Artikel i Handelsnytt. 

SVT Sörmland om Amazons etablering. 

Artikel i Arbetet. 

Debattartikel i Svenska Dagbladet. 

Uppdaterad: 13 augusti 2020