Bli medlem

Handels inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen skyddar din inkomst vid arbetslöshet och gäller för dig som tjänar över a-kassans gräns för ersättning.

Under tiden 13 april 2020 till och med 31 december 2022 ger a-kassan 80 procent av inkomsten när du tjänar upp till max 33.000 kronor per månad. 

För dig som tjänar mer än så ingår en inkomstförsäkring i medlemsavgiften. Du får 80 procent av inkomsten utan någon övre inkomstgräns. Skyddet räcker i 100 dagar, men du kan förlänga tiden. 

Förutsättningen är att du även varit med i Handels a-kassa de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös samt har rätt till inkomstbaserad ersättning från Handels a-kassa. Om du kommer direkt från ett annat fackförbund som också har en obligatorisk inkomstförsäkring så får den tiden som du varit med där räknas in de 12 månaderna.

Om du tjänat under 33.000 kronor får du ingen ersättning från inkomstförsäkringen under perioden 13 april 2020 till och med 31 decemer 2022.

Ansök om ersättning 

Du ansöker om ersättning från din inkomstförsäkring på en särskild blankett. Den ska skickas till Handels på adress:
Handelsanställdas förbund, Box 921, 831 29  Östersund.
Blanketten för ansökan hittar du hos Folksam.

Hos Folksam kan du läsa mer om inkomstförsäkringen, till exempel möjligheten att teckna en tilläggsförsäkring så att den betalas ut under en längre tid.
Här hittar du information om inkomstförsäkringen hos Folksam.

Viktigt att anmäla rätt inkomst

Det är viktigt att du anmäler rätt inkomst till Handels, så att du får korrekt ersättning från inkomstförsäkringen om du skulle bli arbetslös. Din inkomstuppgift ser du och kan ändra via Mina sidor. Det är också viktigt att eventuell övergång till Handels a-kassa är klar innan du blir arbetslös.

Uppdaterad: 20 april 2020

Gå med i a-kassan

Du måste ha varit medlem både i Handels och Handels a-kassa i 12 månader innan du blev arbetslös för att få ersättning.

Till a-kassan