Moa Hellman: "Tiden är inne när vi unga sätter ner foten och vägrar bli utnyttjade"

Moa Hellman är ledamot i styrelsen för avdelning 27 i Sundsvall. Här tycker hon till om de otrygga anställningarna.

Hallå ungdomar – alla ni medlemmar under 30 år.

Jag har ett litet meddelande, eller kanske mer en uppmaning, till er.

Är ni över 30 så tycker jag ändå ni ska fortsätta läsa, jag har ett litet meddelande till er med.

Det är många som svänger med uttrycket "ni är framtiden" när de pratar om oss unga, ungefär som att vår tid inte är nu, att den kommer snart, i framtiden. "Längre fram, då är det er tur att ta över detta"

Men jag tycker att det är otroligt missvisande, ungefär som att vi ska sitta och vänta? Varför?

 

Vi är inte framtiden, vi är här och nu! Med tanke på att vi dessutom utgör nästan 35 procent av alla medlemmar i Handels, så tycker jag att vi borde börja ta mer plats än vi gör idag.

För idag är vi väldigt duktiga på att göra precis vad vi förväntas göra, finnas tillgängliga 24/7, aldrig säga nej till ett jobb pga. dåliga villkor eller ens säga nej till ett arbetspass på den arbetsplats man är anställd på för tackar man nej så är man "besvärlig" och kommer antagligen inte bli erbjuden speciellt många pass efter det.

 

Vi förtjänar bättre än dessa osäkra jobb som består av eviga prov- och visstidsanställningar. Vi förtjänar att få sova lugnt en hel natt istället för att konstant oroa oss för att man ska råka sova för tungt då sms:et ifrån arbetsgivaren ramlar in på morgonen, för alla vet att råkar man sova 5 minuter för länge så går arbetspasset till någon annan och vem vet när nästa arbetspass kommer erbjudas?

Vi är viktiga, vi är många och jag tycker verkligen att tiden är inne där vi tillsammans ställer oss upp, höjer våra röster och att vi – tillsammans – sätter ned foten och vägrar bli utnyttjade.

 

Till er "icke-ungdomar" som läser detta (dvs. ni över 30, eller egentligen vem som helst som känner sig tilltalad oavsett ålder).

Visst att vi är väldigt många unga inom handeln, men ni är också många som kanske inte riktigt faller inom den kategorin längre, jag ber er – ge oss ungdomar det utrymme vi behöver, ge oss knuffar i rätt riktning och peppa oss då vi känner oss små och obetydliga. För tro mig, det gör unga som jobbar inom handeln väldigt ofta.

Vi behöver er precis lika mycket som ni behöver oss.

Moa Hellman
Ur Avdelningsnytt i Sundsvall nr 3/2018

Uppdaterad: 10 oktober 2018