Gå direkt till huvudinnehåll Gå direkt till sök

Arbetsmiljö

23 april 2024

Det är bara chefer som har heltid på Zara

Aftonbladet har avslöjat att det råder fullständigt kalabalik på Zara-butiker. Anställda vittnar om en urusel arbetsmiljö där de själva blir väldigt drabbade. De vittnar om att det är slavliknande förhållanden i vad som liknar ett fängelse.

Pauserna klockas. Anställda berättar att de knappt får ta en paus för att gå på toa. Om de mot förmodan gör det klockar chefer deras toalettbesök. De anställda får en utskällning om pausen, enligt cheferna, är för långa.  
Det fuskas även med lönerna. Inte nog med att de anställda måste hålla sig får de heller inte ut sin korrekta lön. Man var tvungen att skriva med blyertspenna på schema rapporteringen, det kunde cheferna senare suddas ut. Detta märkte de anställda av senare på kontot när pengar saknades. Om de anställda gjorde sig till besvär för att få ut sin korrekta lön blev de först hotade och sen av med jobbet.  
För att inte glömma rutan som påminner om skamvrån. Anställda förnedras genom att stå i en ruta som är 50 gånger 50 cm under ett helt arbetspass för att packa upp varor, om de ska lämna rutan för de be om lov.  
Hot, skrämseltaktik och usla arbetsförhållanden är en giftig personalpolitik som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad. Dessutom inte på arbetsplatser som har tecknat kollektivavtal.  
För det är just det, vi i Sverige är stolta över att vi har den svenska modellen. Nio av tio arbetsplatser har kollektivavtal och vi har en fredlig arbetsmarknad.  
Men vad spelar kollektivavtal för roll när arbetsgivare beter sig på det sätt som Zara, H&M eller Intimissimi?

Anställda förnedras genom att stå i en ruta som är 50 gånger 50 cm under ett helt arbetspass.

Det är vinstjagande företag som tar ut sin aktieutdelning på bekostnad av anställdas liv och hälsa.  
Inget av detta är nytt för Handels. Företag som jagar vinster och struntar fullkomligt i de anställdas arbetsmiljö. Företag som tror sig stå över svensk lag och uppfattar kollektivavtal som en servettsskiss och inte ett avtal. 
Faktum är att samtidigt som anställda inte får ut sin korrekta lön, blir mobbade av chefer och får deras kisspauser klockade så går det väldigt bra för Zara. Det regnar nämligen pengar på Zara, men det får inte de längst ned i hierarkin känna på.  
Ägaren för Zara, Amancio Ortega, är världens tolfte rikaste man. Dessutom har varken inflation eller krig påverkat butikskedjan. Förra året slog företaget rekord på drygt 2,1 miljarder euro första kvartalet. Det var 40 procent mer än samma period året innan.  
De anställda får inte ta del av vinsterna. För trots rekord och miljardvinster har inga anställda heltid, faktum är att det är bara cheferna som har. Anställda dras med deltider och jagar timmar.  
Inom detaljhandeln har antalet heltider minskat sedan 1990-talet samtidigt har andelen korta deltider på färre än 20 timmar ökat. Frågar man de som jobbar deltid så vill en majoritet jobba heltid, men de blir inte erbjudna det. Kort och gott jobbar alltså 70 procent ofrivillig deltid och har färre än 20 timmar kontrakterat arbete, vilket såklart påverkar lönen enormt. Snittet inom handeln ligget på runt 18 300 kr. Det betyder att flera av de som jobbar i detaljhandeln har en lön under fattigdomsgränsen. Det är galet! 
Hungriga vargar jagar bäst. Men i Zara:s fall kommer hungriga vargar bara svälta ihjäl sig om de här absurda arbetsförhållandena får fortsätta fortgå. Det får vara nog nu! 
 

Noor Karim, politisk samordnare på Handels
Noor Karim

Politisk samordnare