Gå direkt till huvudinnehåll Gå direkt till sök

Anställningsvillkor

13 september 2024

Varför inte heltid? Kräv chefen på svar!

Visst vet du att heltid ska vara huvudregel enligt lagen om anställningsskydd (LAS)? Ändå jobbar många inom handeln deltid. Tillsammans kan vi ändra på det!

Porträtt av ung kvinna som jobbar i butik

Ofta saknas giltiga skäl när chefen nekar att ge fler eller längre arbetspass till dig som jobbar deltid. Det behöver vi ändra på – och du sitter på en del av lösningen:

  1. Fråga din chef varför du inte jobbar heltid. Arbetsgivaren ska ge dig en skriftlig förklaring inom tre veckor från att du ställt din fråga. Här hittar du en praktisk blankett som du gärna kan använda; där finns utrymme för både din fråga och chefens svar.

  2. Ta hjälp från förtroendevald på din arbetsplats för bevakning och stöd i frågan om heltid, eller om svar från chefen dröjer. Det går också bra att kontakta Handels Direkt för rådgivning om ingen förtroendevald finns på din arbetsplats.

  3. Skicka chefens svar till oss på Handels genom vårt formulär. Det går också bra att fota av svaret och skicka till oss.

  4. Vi tar med oss alla svar vi får in till förhandlingarna om nytt kollektivavtal, för att sätta press på arbetsgivarna och stärka din rätt till heltid.

Gör din röst hörd genom att citera din chef! Tillsammans skapar vi ett tryggare och mer jämställt arbetsliv, med löner som går att leva på.

Fyll i och lämna till chefen

Blankett: Varför är min anställning inte på heltid?

244 kB 2024-09-03