Gå direkt till huvudinnehåll Gå direkt till sök

Anställningsvillkor

15 februari 2023

En lön att leva på

H&M har varit ett omdebatterat företag den senaste tiden. Den senaste i raden av händelser som skakat om den svenska klädjätten är den ”hyvling” av personal som pågår.

Butiksentre
Enligt en artikel i DI är stämningen bland personalen katastrofal.

”Folk gråter i personalrum. Man står och kramar varandra inne på lagret. Alla mår jättedåligt. Tårarna bränner där hela tiden, det gör så fruktansvärt ont inombords. Jag känner till tjejer i andra butiker som tackar nej till femtimmarstjänster, vilket är precis vad H&M vill, säger en person till tidningen.”

”Förr i tiden längtade jag till jobbet och ville inte gå hem när dagen var slut. Nu behandlar man personalen på ett vedervärdigt sätt. Vi blir klockade och kan bli utskällda inför kunder om vi är två minuter sena till kassan efter att ha varit på toaletten”, säger en anställd och tillägger:
”Jag får ångest av att vara kvar och har stressutslag över hela kroppen. Jag måste bort, eftersom jag mår skit, rent ut sagt.”
Det är inte svårt att förstå varför personalen på H&M mår så dåligt. Varje timme på kontraktet har stor betydelse för de anställdas personliga ekonomi. Det är därför Handels inte bara prioriterar löner i årets avtalsförhandlingar utan även rätt till fler timmar på kontraktet och stopp för hyvling av arbetstid. För som Handels visat i en tidigare rapport är varje timmemycket värd då din inkomst påverkas av både arbetstid och lön. Uppräknat till heltid ger den genomsnittliga timlönen i detaljhandeln en månadsinkomst på 27 000 kronor, men om man tar hänsyn till sysselsättningsgraden så blir den genomsnittliga löneinkomsten endast 18 000 kr. Det innebär att närmare en tredjedel av de som jobbar i detaljhandeln har en löneinkomst under fattigdomsgränsen även om man inkluderar ob. Som ett exempel kan vi ta Sofie som jobbat ett par år och nu får sin arbetstid sänkt från 25 till 20 timmar i veckan. Det skulle få effekten att hennes månadslön går från 17 600 kr till 14 100 kr.

Samtidigt har H&M inklusive det färska utdelningsbeskedet de senaste fem åren delat ut 54 miljarder kronor till aktieägarna. Man kan tycka att ett bolag som prioriterar hållbarhet skulle värna sina egna anställda på ett bättre sätt. I ett läge där vi har en väntade lågkonjunktur och hög inflation skulle det vara passande om arbetsgivare som H&M tog ett större samhällsansvar precis som Handels medlemmar gjorde under pandemin.

Relaterade rapporter

En studie av löner, löneinkomster och arbetstider i detaljhandeln, Handelsrapport från 2019

Vilka löner och arbetstider kan man försörja sig på?

316 kB 2019-02-16
Anton Strömbeck, utredare på Handels.
Anton Strömbäck

Utredare på Handels

Relaterat innehåll

Porträtt av ung kvinna som jobbar i butik

Varför inte heltid? Kräv chefen på svar!

Visst vet du att heltid ska vara huvudregel enligt lagen om anställningsskydd (LAS)? Ändå jobbar många inom handeln deltid. Tillsammans kan vi ändra på det!

  • 13 sep. 2024
  • Anställningsvillkor +1 till
  • Branschfrågor
Två jobbarkompisar vid frysdisken ii en butik.

Nio av tio vill ha kortare arbetstid

Nära nio av tio medlemmar vill se en arbetstidsförkortning, visar en ny rapport från Handels. Handels förbundsråd, som består av förtroendevalda från hela landet, ställer sig bakom ett krav på kortare arbetstid i ett uttalande.

Linda Palmetzhofer, Handels

Kortare arbetstid skapar mer jämställdhet

Handels vill minska antalet timmar som heltidsanställda jobbar, utan att de får sänkt lön. En sådan förändring skulle både innebära ökad jämställdhet och att deltidsanställda som vill kan få fler timmar på sitt kontrakt.

  • 08 mars 2024
  • Anställningsvillkor +2 till
  • Lön
  • Samhälle & politik
  • Debatt

Fler timmar och högre lön tack vare facket!

Ju fler som är medlemmar på ditt jobb, desto starkare blir ni tillsammans. Det gör att medlemmar får fler timmar på kontraktet, högre lön och bättre villkor.

  • 06 feb. 2024
  • Anställningsvillkor +2 till
  • Lön
  • Samhälle & politik
  • Blogg