”Vi såg redan 2020 hur många företag i handeln gjorde rekordvinster. 2021 överträffade man de redan rekordstora vinsterna. Visst har delar av branschen gått dåligt under pandemin, men majoriteten av företagen inom handeln har aldrig gått så bra”, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund.
Även avkastningen på eget kapital i branschen ökade kraftigt och nådde över 20 procent både under 2020 och 2021. Företagen i handeln blev även allt mer solida, det vill säga att en större del av tillgångarna i företaget finansierades av eget kapital. Under pandemiåren nåddes de högsta nivåerna på över 40 procent. Ökad soliditet innebär att företagen har blivit mer stabila, stärkt sin förmåga att motstå förluster och därmed förmågan att överleva på lång sikt.
Medan det gick bra för företagen under pandemiåren var perioden tuffare för de anställda i handeln. I en undersökning som tidigare har gjorts av Handels vittnar medlemmar om oron för att bli smittad och att dra med sig smitta hem. Men även om oro för minskade inkomster till följd av sjukskrivningar, permittering och minskade arbetstidsmått. Pandemin innebar även en ökad arbetsbelastning till följd av att bemanningen blev lägre.
”Kontrasten mellan hur företagen har haft det och hur de anställda haft är extrem. Pandemin gjorde arbetsmiljöproblemen i branschen ännu tydligare, samtidigt som företagen tjänade storkovan. Det kommer vi att påminna arbetsgivarna om i avtalsrörelsen”, säger Linda Palmetzhofer.
Relaterade faktablad
Faktablad från Handels, December 2022
Lönsamheten i detaljhandeln
124 kB 2022-12-28Relaterat innehåll
Hårdare regler i sjukförsäkringen riskerar att slå hårt mot anställda i handeln
En regeringstillsatt utredning föreslår hårdare regler för att beviljas sjukpenning. Det riskerar att drabba de tusentals handelsanställda som är eller riskerar att bli sjukskrivna, och i allra högst utsträckning kvinnor, sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa och otryggt anställda.
Dags för kortare arbetstid men fler heltider
Ofrivillig deltid och osäker försörjning i kombination med pressade arbetsorganisationer och oregelbundna arbetstider gör att många anställda i detaljhandeln har svårt att få ihop både ekonomin och vardagspusslet. Med ett lägre heltidsmått skulle fler kunna arbeta heltid och få mer tid till återhämtning och livet bortom arbetsplatsen.
Klimat och trygghet i fokus inför EU-valet
Beslut som fattas inom EU påverkar dig - hemma och på jobbet. Se till att använda din röst i valet till EU-parlamentet! Du kan rösta mellan 22 maj och 9 juni.
Regeringen fortsatt passiva i karensfrågan
Regeringen hade idag chansen att presentera en åtgärd som hjälper löntagarna i den ekonomiska krisen. I stället så stjälper de en gyllene möjlighet att göra livet drägligare för vanligt folk.