Bli medlem

Kulturstipendium 2017

Kajsa Nordin, Eivor Schultz, Jenny Wrangborg och Susanna Gideonsson. Foto: Jessica Gow.

Handels stora kulturstipendium tilldelas poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg.

Arbetarpoeten Jenny Wrangborg fick igår Handels Kulturstipendium på 30 000:- för sina insatser att skildra arbetslivets villkor och det fackliga arbetet. Kajsa Nordin, Eivor Schultz och Pamela Flores (ej med på bild) tilldelas tre stipendier på 3 000:- vardera. 

Här kan du höra Jenny läsa ett par av sina dikter

Ur juryns motivering:

"Wrangborg skriver om värken i ryggarna där skattsänkningarna känns, om matrasterna som inte hinns med, om ofriheten, utsattheten och orättvisan i ett samhälle där arbetarklassen lever sina liv med ekot av daglöneriet som klangbotten."

På väg hem, arbetsdagen som spillolja i lederna
Doften av stekos i håret
Det är det dova ljudet av jobbade timmar
Arbetsuppgifterna som sätter sig kring varje rörelse
Lindar sig kring våra leder
Följer förbi stämpelklockan
Ut till andra sidan

Ur kallskänken

Jenny Wrangborg har gett ut två diktsamlingar, Kallskänken och Vad ska vi göra med varandra? samt medverkat i flera antologier. Hon är ordförande i föreningen Arbetarskrivare och har bland annat fått LO:s kulturpris och Gustaf Frödings stipendium.

Utöver det stora stipendiet delades även tre mindre kulturstipendier à 3 000:- ut till Kajsa Nordin, Eivor Schultz och Pamela Flores för deras bidrag till Runös vintersalong och deras arbetet med att tillgängliggöra sin konst för andra medlemmar i LO-förbund.

Runös ambition är att det ska vara lätt att möta konst och kultur. Vintersalongen hålls årligen och riktar sig till LO:s medlemmar och deltagare på kurser i Runös folkhögskola. Årets utställning pågår mellan den 16 januari och den 17 februari.

Uppdaterad: 20 januari 2017