Stopp för obetalda praktikanter i julhandeln

Snart är julhandeln igång och då behövs ofta extra personal eftersom kundtrycket är högre. Men tänk på att det är viktigt att de som jobbar har lön enligt kollektivavtal!

Önskvärt är att i första hand deltidsanställda får de extra timmarna, om de önskar det. Obetalda praktikanter ska dock inte tas emot under julhandeln, enligt praxis sedan lång tid mellan Handels och Arbetsförmedlingen. Detta gäller under perioden 3 december 2018 till och med 6 januari 2019.

Undantag från detta praktikstopp ska bara ske i särskilda fall. Det kan exempelvis handla om praktik kombinerad med utbildning, om det finns en särskild överenskommelse med klubben på arbetsplatsen. Då ska det även klart framgå att den vanliga vikariebemanningen inte påverkas av praktiken.

Praktikstoppet gäller inte vanliga subventionerade anställningar, till exempel anställda som har lönebidrag, anställningsstöd, instegsjobb eller liknande. Men se upp om det kommer önskemål om subventionerade anställningar lagom till jul, i så fall kan det vara ett sätt att komma undan praktikstoppet.

Uppdaterad: 15 november 2018