Bli medlem

Många frågor om corona-viruset

Om arbetsgivaren vill att du ska stanna hemma på grund av corona-viruset gäller vanlig lön. Men du kan inte själv välja att stanna hemma bara för att du är rädd att bli smittad.

Det är många frågor just nu kring corona-viruset. Vad är det till exempel som gäller om man varit i ett land där det finns? Flera företag har bestämt att anställda i sådana fall ska jobba hemma i två veckor innan de kommer tillbaka till jobbet. I så fall måste arbetsgivaren betala vanlig lön, eftersom den anställde står till förfogande och kan jobba. Men man kan inte själv bestämma att jobba hemma av rädsla för att bli smittad. Då har man inte rätt till lön.

En annan fråga kan gälla vad som händer om arbetsgivaren inte kan bedriva sin verksamhet som vanligt, på grund av brist på varor från Kina. I så fall har den anställde ändå rätt till lön.

Skulle man bli sjuk av corona-viruset gäller samma regler som vid vanlig sjukdom. Det vill säga man får sjuklön som vanligt från arbetsgivaren och därefter rätt till sjukpenning från Försäkringskassan.

Men det kan ju också bli så att man är smittbärare utan att vara sjuk och alltså skulle kunna arbeta. I så fall har man som anställd rätt till något som heter smittbärarpenning från Försäkringskassan. Det beror på att corona-viruset, covid-19, klassats som allmänfarligt. Det krävs ett läkarintyg för att få smittbärarpenning och den betalas ut utan karensdag. Du har också rätt till smittbärarpenning om du ska till en läkare för att ta reda på om du är smittad.

Smittbärarpenningen är 80 procent av lönen, dock högst 804 kronor per dag. Den som smittas eller kan antas ha smittats har också rätt till ersättning för resor som är nödvändiga för att göra läkarundersökningar, kontroller eller behandlingar.

Källa: LO-TCO Rättsskydd

Här finns mer att läsa:

https://arbetet.se/2020/02/27/ingen-ratt-att-stanna-hemma-om-du-misstanker-coronavirus-pa-jobbet/

https://arbetet.se/2020/03/03/coronaviruset-volvo-infor-reseforbud-inom-sverige/

https://handelsnytt.se/2020/03/02/manga-fragor-om-coronaviruset-till-fackets-hjalptelefon/

https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/anstalld/smittbararpenning

Uppdaterad: 3 mars 2020