Intressant läsning om mens som facklig fråga

Var fjärde kvinna i åldern 16-29 år har varit hemma från jobbet på grund av mensproblem. Det visar en undersökning som tidningen Arbetet låtit Kantar Sifo genomföra. Mens är en facklig fråga, tycker LO-förbunden. 

Kvinnor har mens under en stor del av yrkeslivet. Om det inte fungerar bra att sköta detta på jobbet är det förstås en arbetsmiljöfråga, alltså en facklig fråga. Det tycker alla LO-förbund, som tidningen Arbetet intervjuat. Så här säger Handels ordförande Susanna Gideonsson:

– Mens kan vara en facklig fråga om man lider av det, om du blir sjuk eller inte kan göra ditt jobb. Vi har drivit frågan när det handlat om sjukdomsärenden. Men även någon gång när det gäller arbetsplatsens utformning och tillgång till toalett samt som problem vid ensamarbete. Vi har även haft internationella kamrater som drivit den fackligt.

– Jag tror att det är som med alla andra frågor som rör intima delar att man inte pratar om det öppet på arbetsplatser. Då är skämt och att raljera ett sätt att hantera det, allra mest hos dem som inte har problem. Det är inte okej.

Tidningen Arbetets artiklar visar också att det är få förbund som har tagit upp mens som ett arbetsmiljöproblem. 

Läs alla tidningen Arbetets artiklar om mens på jobbet.

Uppdaterad: 26 oktober 2018