Handels och Expo

I facket möts vi för att vi har en sak gemensamt: vi jobbar ihop. I övrigt kan vi skilja oss åt hur mycket som helst. Men det faktum att vi jobbar ihop betyder att vi har ett gemensamt intresse av att villkoren är så goda som möjligt.

Om arbetsgivarna kan få oss att slåss om jobben genom att acceptera lägre löner eller sämre villkor än de som gäller idag så är vi förlorade. Och tvärtom: om vi håller ihop och säger att ingen kommer jobba för en lägre lön eller under sämre villkor än de vi enats om så kan vi pressa villkoren uppåt.

Mot vår idé om sammanhållning står en idé som säger att vi ska fokusera på vad som skiljer människor åt. Att vi inte kan leva tillsammans om vi är olika. Att vi som jobbar ihop inte alls har gemensamma intressen. Om den idén får fotfäste kommer arbetsgivarna kunna spela ut oss mot varandra. Då tvingas först några acceptera sämre villkor, och sedan måste de andra anpassa sig till den nya lägstanivån.

Därför är Handels en antirasistisk organisation. Vi inleder nu ett samarbete med stiftelsen Expo. De har stor kunskap om högerpopulistiska och högerextrema rörelser – och om vad som tvärtom skapar sammanhållning istället för splittring. Avdelningarna kan anlita Expo som föreläsare på möten och kurser. Vill du att Expo ska komma till din avdelning, klubb eller arbetsplats? Kontakta avdelningen! Vill du engagera dig för att motverka rasism och intolerans? Kontakta Handels samhällspolitiska ombudsman David Eklind Kloo på david.eklind.kloo@handels.se

Uppdaterad: 7 januari 2016