Dra av för fackavgiften från 1 juli

Den 1 juli kommer nya lagar och regler som påverkar arbetslivet. En sådan gäller fackavgiften. Nu kostar det mindre vara med i facket, eftersom avgiften blir avdragsgill. 

En av de mest uppmärksammade nyheterna är kanske att fackavgiften blir avdragsgill igen. Avdragsrätten för arbetstagare togs bort av den borgerliga regeringen men är nu tillbaka. (företagen har hela tiden kunnat göra skatteavdrag för sin organisationsavgift). Det är nuvarande S-ledda regering som har fått igenom detta, samt flera beslut som på olika sätt rör arbetslivet, i riksdagen. Här kommer några sådana beslut: 

Avdragsgill fackavgift
Den som har en fackavgift på minst 400 kronor per år får dra av 25 procent av avgiften i deklarationen. Avdraget kommer, liksom tidigare, att läggas in automatiskt i deklarationen av Skatteverket. Det blir alltså skatteåterbäring lagom till sommaren 2019. Läs mer här

Höjt tak i sjukförsäkringen
En annan nyhet är att taket i sjukförsäkringen höjs, från 7,5 till 8 prisbasbelopp. Det påverkar hur hög sjukpenningen blir vid sjukdom. Läs mer här. 

Större rehabiliteringsansvar
Från den 1 juli får också företagen ett större rehabiliterings­ansvar för sina anställda. Det blir arbetsgivarens ansvar att ta fram en plan för hur personal, som varit sjukskriven i 30 dagar, ska kunna komma tillbaka och arbeta igen. Läs mer här

Färre karensdagar i a-kassan
Det blir sex dagars karens innan man får ersättning istället för sju för a-kassan från den 1 juli. Läs mer här. 

Personalligare krav för fler
Fler företag måste införa personalliggare över sina anställda, det vill säga en förteckning över vilka som jobbar på arbetsplatsen. Syftet är att lättare kunna upptäcka och bekämpa svartarbete. Krav på personalliggare finns redan ibland andra frisörbranschen. Nu införs det även för bland andra kropps- och skönhetsvårdsverksamhet. Läs mer här. 

Höjda studiestöd
Studiestödet höjdes från 1 mars för gymnasieelever från 1050 till 1250 kronor i månaden. Den retroaktiva ersättningen betalas ut efter 1 juli. Även bidragsdelen för högskolestudenter höjs. Läs mer här. 

Uppdaterad: 29 juni 2018