Bli medlem

Tänk på det här inför semestern

Snart är det sommar och därmed semester för många av oss och våra arbetskamrater. Men hur funkar det egentligen om man blir sjuk på semestern? Här kommer svar på det och andra vanliga frågor.

Vad händer om jag blir sjuk på semestern? Måste jag visa läkarintyg?

Om du blir sjuk under din semester så ska du sjukanmäla dig till din arbetsgivare enligt de regler som gäller. Antingen får du ett karensavdrag enligt reglerna i sjuklöneladen eller så finns det regler i kollektivavtalet som gäller för sin arbetsplats. Sen får du sjuklön som är 80 % av den lön du skulle ha fått om du varit i arbete enligt schema. Dina semesterdagar sparas och kan tas ut vid en senare tidpunkt.

Det finns inte någon regel i sjuklönelagen om att du är skyldig att lämna ett läkarintyg för dag ett på grund av att du har semester. Däremot finns en regel om att arbetsgivaren, om det finns särskilda skäl för det, kan begära att arbetstagaren har läkarintyg som styrker nedsättningen av arbetsförmågan från och med en tidigare dag än från dag åtta i sjukperioden.

Har jag rätt till semester om jag säger upp mig och vad händer då med min uppsägningstid?

Om du har en redan beviljad semester så har du rätt att ta ut den, och din uppsägningstid löper på under din semester.

Har jag rätt att ta ut föräldraledighet under semestermånaderna juni, juli och augusti?

Du har rätt att ansöka om föräldraledighet oavsett tidpunkt på året. Du skall som alltid lämna in din ansökan minst två månader i förväg.

Publicerad: 14 maj 2019