Sannas synpunkt december 2014

Susanna Gideonssons krönika i Handelsnytt nr 11 2014:

Att känna sig trygg på sin arbetsplats borde vara en självklarhet. Att inte behöva snegla över axeln eller få en klump i magen när någon beter sig misstänkt.

Men den där klumpen i magen är tyvärr välkänd för många butiksanställda. Förra året begicks 818 butiksrån, mer än två om dagen.

Nyligen kom statistik från Brottsförebyggande rådet som visar att butiksrånen minskar i antal. Dessutom begås allt färre rån med skjutvapen. Det är ett mycket glädjande trendbrott som vi ser. Vi på Handels har jobbat länge för att rånen ska minska och tryggheten för de anställda öka.

Ett rån är en fruktansvärd upplevelse för den som drabbas. En del rånutsatta kommer aldrig tillbaka till sitt yrke igen – rädslan är alltför stor. Många lever med mardrömmar och ångest.

Vi måste göra allt för att få bort butiksrånen. Nolltolerans borde gälla på samma sätt som för trafikolyckor. Ingen anställd ska behöva gå igenom det trauma som ett rån innebär.

För över tre år sedan uppmanade riksdagen den då sittande regeringen att ta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln. De slutna systemen skulle göra det svårt att komma åt pengarna i kassan och därmed sätta stopp för kontantrånen. Det var ett utmärkt initiativ som tyvärr inte ledde någonstans. Regeringen valde nämligen att ignorera frågan. Något lagförslag kom aldrig.

Nu har vi en ny regering och min förhoppning är att de tar tag i frågan igen. Det behövs ett tryck på handlare för att de ska installera de slutna systemen. För även om butiksrånen nu minskar sker fortfarande alldeles för många rån.

Det vi hittills har sett av den nya regeringens initiativ på andra områden inger i alla fall hopp om ökad trygghet för Handels medlemmar. Regeringen signalerar att den vill se tryggare anställningar, få bort vinstjakten i välfärden och höja taket i a-kassan. Allt detta är utmärkta åtgärder som Handels har efterfrågat. Men det är långtifrån säkert att politiken kan röstas igenom i riksdagen, med tanke på det knepiga parlamentariska läget.

Handels kommer även i fortsättningen att sätta tryck på politikerna för att förbättra villkoren för våra medlemmar. Vi vill se tryggare arbetsplatser, där ingen ska behöva känna rädsla för rån eller oro över att förlora en osäker anställning.

 

Susanna Gideonsson

Uppdaterad: 31 oktober 2014