Sannas synpunkt juni 2015

Susanna Gideonssons krönika i Handelsnytt.

Butiksrånen ökar och allra mest ökar rånen med skjutvapen. Brottsförebyggande rådets statistik över butiksrån det första kvartalet i år är ingen upplyftande läsning för alla handelsanställda. Än så länge är det visserligen för tidigt att veta om trenden kommer hålla i sig över hela året, men det är helt klart en oroande utveckling.

Särskilt bekymmersamt är att rånen med skjutvapen ökat så kraftigt. Hela 29 procent fler rån genomfördes med skjutvapen första kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Om inte något görs ökar risken för att någon anställd eller ägare blir allvarligt skadad eller får sätta livet till. Så kan vi inte ha det.

Men det är inte bara fysiska skador som orsakas av rån. Rån, hot och våld är en av de allvarligaste arbetsmiljöproblemen för butiksanställda och kan skapa stora trauman för dem som utsätts. En del kommer aldrig tillbaka till arbetsplatsen och andra kanske aldrig kan sitta i kassan igen. Vissa blir så skadade psykiskt att de helt slutar jobba inom handeln. Vi kan inte bara stillatigande sitta och titta på när det sker.

Vi från Handels kräver därför att hela samhället tar ansvar för och ser till att åtgärda det här problemet. Om olika delar i samhället drar sitt strå till stacken kan vi se till att minska rånen avsevärt.

Vi vet av erfarenhet att rånsrisken ökar betydligt om rånarna vet att de kan få med sig kontanter. Att de arbetsgivare som inte redan gjort det inför slutna kontranthanteringssystem, är därför viktigt för att minska rånrisken. Eller varför inte gå längre än så? I Danmark till exempel så föreslår regeringen att handlare ska slippa ta emot mynt och sedlar. Skulle ett sådant system införas i Sverige så skulle rånrisken minska avsevärt. Men att minska tillgången till kontanter räcker inte. Det är i dag allt för lätt att få tag på skjutvapen. Här har polis och politiker ett stort ansvar för att se till att tillgången minskar.

I dag sker över två butiksrån per dag. Det är alldeles för mycket.  Risken är att om inget görs så kommer ännu fler att utsättas. Det är inte ok att butiksanställda hotas till livet på sina arbetsplatser. Våra medlemmar ska inte behöva vara rädda för att gå till jobbet. Det krävs en förändring nu. 

 

Uppdaterad: 1 juni 2015