SD – ett hot mot svenska arbetare

"Den fackliga kampen och kvinnokampen hör ihop. Sverige är ett feministiskt föregångsland och vi ska inte backa en millimeter."

Vad händer för svenska arbetare om Sverigedemokraterna får bestämma? Vi vill lyfta några av de förslag som tyvärr fått alldeles för lite uppmärksamhet under valrörelsen.

Under valrörelsen har Handels pratat med 60 000 medlemmar via telefonsamtal och besök på arbetsplatser i hela landet, däribland tusentals medlemmar i Kalmar län. Att en del av våra medlemmar överväger att rösta på Sverigedemokraterna vet vi om. Men när vi berättar om SD:s förslag inom arbetsmarknadspolitiken blir många förvånade. För SD:s förslag får stora konsekvenser för svenska arbetare.

Liksom allianspartierna vill SD försämra anställningstryggheten. Detta genom att tillåta arbetsgivaren göra fler undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Har du otur eller inte hållit dig tillräckligt väl med chefen får du gå. Vi närmar oss en arbetsmarknad som liknar länder vi aldrig trodde vi skulle behöva jämföra Sverige med.

De vill även lagstifta om lägre ingångslöner. Modellen att fack och arbetsgivare förhandlar om lönen ska lämnas. Istället ska politikerna bestämma lönerna, eller för att vara tydligare, sänka dem. Detta är både fack och arbetsgivare kritiska till. Vilka som drabbas först? De som redan har låga löner.

Genomförs dessa förslag försvagas svenska arbetares position drastiskt. Mer otrygghet, sämre ekonomi.

SD vill vidare avskaffa det kommunala utjämningssystemet på sikt. Det gör att till exempel att samtliga kommuner i Kalmar län förlorar många miljoner som går till skola, hemtjänst, äldrevård och annan välfärd. Pengarna skickas istället till rika kommuner i Skåne och Stockholm.

SD vill införa marknadshyror vilket skulle höja hyrorna drastiskt för den stora majoriteten av Sveriges hyresgäster.

SD vill att privata företag ska fortsätta få göra vinster på de skattepengar som vi gemensamt betalat för välfärden. Pengar som nu går till lyxbilar och flådiga villor för riskkapitalister. Till det kan vi lägga massiva skattesänkningar för de rikaste och därpå följande försämringar i välfärden. Hur är detta bra för svensk arbetarklass? Jimmie Åkesson är svaret skyldig.

SD är också ett hot mot svenska kvinnor. Den fackliga kampen och kvinnokampen hör ihop. Sverige är ett feministiskt föregångsland och vi ska inte backa en millimeter. Vi tänker bekämpa alla hot mot kvinnans frihet och rätt att bestämma över sin egen kropp. När vi pratar med våra medlemmar om hur SD:s förslag på jämställdhetsområdet flyttar tillbaka kvinnors rättigheter flera decennier blir många nästan förbannade. SD vill begränsa aborträtten och införa sambeskattning igen. Vilka som får betala notan? Svenska kvinnor.

När Jimmie Åkesson ställs till svars för sin usla politik för svenska arbetare kontrar han med ett "Jag vet inte" eller hänvisar helt oseriöst till sina "räknenissar".

För oss är det enkelt. SD:s politik är ett hot mot svenska arbetare. För fortsatt starkt aSara Gunnar, Handelsaktiv i Oskarshamnnställningsskydd och jämställdhet behövs en socialdemokratiskt ledd regering.

Sara Gunnar, Handelsaktiv i Oskarshamn

Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas förbund

http://www.barometern.se/debatt/sd-ett-hot-mot-svenska-arbetare/

Uppdaterad: 6 september 2018