Imorgon är en viktig dag

Imorgon är det kollektivavtalets dag. Det är en dag som vi som är unga i Handelsanställdas förbund uppmärksammat under många år med en aktionsdag. Med kollektivavtalet reglerar fack och arbetsgivare tillsammans villkoren på arbetsplatsen. Kollektivavtalet garanterar oss lika rättigheter, skyddar mot lönedumpning och godtycklighet och det reglerar rätten till löneförhöjning, ersättning vid obekväm arbetstid, pension och mycket, mycket mer.

Det är lätt att ta kollektivavtalet för givet, att glömma att det är något som fackföreningsrörelsen fick kämpa för länge. Kollektivavtalet är en del av en alldeles unik modell: Den svenska modellen. Det allra första kollektivavtalet slöts för över hundra år sedan och den svenska modellen har blivit ett av Sveriges mest särpräglade kännetecken.

Nu är den svenska modellen och Lagen om anställningsskydd hotad från flera håll. Moderaterna vill till exempel avskaffa regeln i LAS om ”först in-sist ut” och från flera håll kommer krav på sänkta ingångslöner och så kallade enkla jobb.

Vår bransch präglas av stor otrygghet. Så många som 67 procent av alla arbetare i detaljhandeln har en deltidsanställning, 27 procent har en visstidsanställning. Idag kan vi när som helst och helt lagligt bli av med arbetstimmar från våra kontrakt, så kallad hyvling.

Många av Handels medlemmar ägnar stora delar av sin lediga tid åt att bevaka mobilen för att inte missa ett jobberbjudande, ofta i konkurrens med sina närmaste arbetskamrater. Istället för ökad otrygghet vill vi ha starka kollektivavtal och en lagstiftning mot allmän visstidsanställning och hyvling. Vi vill att heltid blir norm. Allt det här kommer vi att uppmärksamma imorgon på kollektivavtalets dag. Vi kommer att stå på torg och i gallerier runt om i Sverige och prata om vikten av trygga jobb. Kom förbi och visa ditt stöd!

Lizette Nilsson, ungdomssekreterare Handels Tobias Vallgren, ledamot Handels centrala ungdomskommitté, region norr

http://bit.ly/2IsjZCO 

Uppdaterad: 16 mars 2018