Bli medlem

Fysisk arbetsmiljö

Oavsett om du jobbar i en butik, på ett lager är frisör eller kanske tjänsteman är det viktigt att den fysiska arbetsmiljön är anpassad för dig. Tänk på att din kropp ska hålla i ett helt arbetsliv utan att bli utsliten!

Det handlar om att arbetsplatsen använder rätt hjälpmedel och verktyg, är planerad så att arbetsmiljön sätts i första rummet och att Arbetsmiljöverkets regler och föreskrifter följs. Ansvaret för allt detta har arbetsgivaren. Det är även arbetsgivaren som är ansvarig för att du får den utbildning du behöver för att jobba säkert.

Inom handeln är det exempelvis viktigt att tänka på:

  • Kassaarbetet. För att slippa belastningsskador ska du sitta max två timmar i sträck i en utgångskassa, säger Arbetsmiljöverket. Läs mer i deras folder.
  • Hur butikens lager är planerat och vilka hjälpmedel som finns där. Hyllor, pallar och stegar ska vara konstruerade så att du kan lyfta och bära på ett säkert sätt.
  • Jobbar du på ett stort lager där du kör med truck måste du ha rätt utbildning. Olyckor med truckar inblandade är bland de vanligaste olyckorna på arbetsplatser. Följ Arbetsmiljöverkets regler om användning av truckar.  
  • Om du jobbar som frisör eller inom skönhetsvården är det bra att känna till hur du ska skydda dig mot kemikalier på jobbet. Läs mer i Arbetsmiljöverkets broschyr. I Frisörens arbetsmiljöguide hos Prevent hittar du också tips för en bra arbetsmiljö.

Fryser eller svettas du?

Läs om vad som gäller kring värme och kyla på jobbet.

Temperaturen på jobbet

Skyddsombudet är till för dig

Vänd dig till skyddsombudet på din arbetsplats om du har problem med arbetsmiljön. Om det inte finns något kan du vända dig till Handels regionala skyddsombud, på din Handelsavdelning. Skyddsombudet har stora befogenheter när det gäller att påpeka fel och brister i arbetsmiljön. Här kan du läsa mer om skyddsombud.

Uppdaterad: 28 december 2018